230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Zbog ljutnje bole leđa, glava i srce

Kada oprostite nevernom partneru, svekrvi koja stalno prigovara, nepravednom kolegi ili drskom vozaču koji vam je pred nosom ukrao parking, učinili ste sebi veliku uslugu.

130327-grrr Psiholozi poručuju - opraštanje je ključ zdravog, srećnog i uravnoteženog života.

Psiholozi kažu da je opraštanje ključ zdravog, srećnog, uravnoteženog života
Oni koji opraštaju su pod manjim stresom, grade kvalitetniju vezu s partnerom, prijateljima i kolegama, imaju manje zdravstvenih problema i pod manjim su rizikom od najtežih bolesti poput depresije, bolesti srca, moždanog udara i raka.

Neopraštanje je otrovna mešavina besa, gorčine, mržnje, ljutnje i straha da ćete ponovno biti poniženi i povređeni, objašnjava dr Fred Luskin, psiholog na Univerziteta Stanford. Posledice tog "koktela" negativnih emocija su povišeni krvni pritisak i veće količine adrenalina i kortizola u telu, što je povezano sa kardiovaskularnim bolestima, imunosupresijom i slabljenjem memorije i neuroloških funkcija.

Da biste sačuvali zdravlje, naučite da opraštate. "Opraštanje je poput mišića, počnite da ga vežbate na lakšim prestupima, pa se postupno suočavajte s većim," savetuje dr Luskin.

Kada pokažete više razumevanja za osobu koja vas je povredila, ređe vas muče glavobolje. Imuni sistem vam je jači, tj. povećavaju se nivoi imunoglobulina A, antitela koje pomaže pri obrani od infekcija poput prehlade i gripa.

Opraštanje smanjuje i hronični bol u donjem delu leđa, pokazalo je istraživanje Duke univerzitetskog medicinskog centra. Osim što vas čini fizički zdravijim, opraštanjem ćete postati i psihološki snažniji. (Smedia)