230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Pacovi veličine krava naseliće planetu?

Glodari veličine krava, možda čak i veći, naseljavaće u budućnosti našu planetu. Geolog doktor Jan Zalasijevič sa Univerziteta u Lesteru smatra da će pacovi, domaće mačke, zečevi, koze i slične životinje iskoristiti izumiranje velikih sisara i zauzeti njihov eko-prostor, što će dovesti do evolucije i ekstremnog rasta ovih životinja.

140206-rat
Džinovski pacovi veličine krava, možda čak i veći, naseljavaće u budućnosti našu planetu, tvrde naučnici, piše portal 24 sata.

Oni veruju da će ovi izdržljivi glodari iskoristiti izumiranje velikih sisara i zauzeti njihov eko-prostor, što će dovesti do evolucije i ekstremnog rasta ovih životinja.
„Životinje će vremenom evoluirati onako kako im priroda dozvoli", tvrdi geolog doktor Jan Zalasijevič sa Univerziteta u Lesteru.
Primera radi, u vremenu dinosaurusa postojali su sisari, ali su svi oni bili mali, veličine današnjih pacova i miševa, jer su dinosaurusi okupirali prostor ekoloških niša. Tek kad su oni izumrli, mali sisari postali su veći.

„U jednom vremenskom periodu pacovi bi mogli da dostignu veličinu kapibare, najvećeg glodara na svetu koji ima oko 80 kilograma. Ako nestane dovoljno velikih sisara, oni će postati i veći od toga", tvrdi Zalasijevič.
Najveći glodar u prošlosti Josephoartegasia monesi živeo je pre tri miliona godina i bio je veći od bika, a težio je u proseku jednu tonu.
Zalasijevič tvrdi da je posebno važno to što se pacovi brzo razmnožavaju i veoma lako postaju dominantna vrsta. To je, dodaje, lako vidljivo na takozvanim pacovskim ostrvima, gde su ih doneli ljudi, a oni su ubrzo preuzeli dominaciju u odnosu na druge vrste.

140206-kopibara

Kapibara

„Pacovi su najbolji primer vrste kojoj su ljudi pomogli da se raširi i koja se prilagodila svakom predelu u koji je došla. Na skoro svim tim mestima sad ih je gotovo nemoguće uništiti", objašnjava doktor Zalasijevič.
Gigantizam je, objašnjava on, vrlo dobro poznat evolutivni odgovor na nestanak pojedinih velikih vrsta.
Zbog toga Zalasijevič veruje da će uskoro baš pacovi postati pravi džinovi. To dokazuje i time što se pacovi već povećavaju.
Doktor Jan Zalasijevič tvrdi da neće samo pacovi porasti, već će nestanak velikih sisara iskoristiti još neke životinje.
„Sigurno je da će porasti i domaće mačke, zečevi, koze i slične životinje", dodaje Zalasijevič.
(RTS)