230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Šta da jedem pre trčanja

Ok, rešili ste da je pravo vreme da počnete da zatežete telo za leto. Međutim, niste sigurni da li treba jesti pre trčanja, da li smete da pijete kafu i da li možete da trčite na prazan stomak.

140218-trcanje

Jutarnje trčanje je sjajan način da "razbudite" organizam, pripremite telo za dnevne izazove, ali i da, naravno, oblikujete figuru.

Obrok pre trčanja je veoma bitan jer, ukoliko je odgovarajući, može doprineti boljim rezultatima i većoj izdržljivosti, kao što može izazvati digestivne smetnju ukoliko se ne hranite pravilno.

Bitno je da taj obrok ne bude preobilan i teško svarljiv, a da obezbedi dovoljno energije za samo trčanje kako ne bi došlo do hipoglikemije ili malaksalosti, piše na sajtu trčanje.rs.

Svi smo drugačiji, pa ne postoji jedinstven recept za idealan doručak pred trčanje. Ono što se preporučuje je parče integralnog hleba sa omiljenim namazom bilo da je to džem, med, nutela, kikiriki puter... Za osećaj sitosti možete pojesti i bananu, integralni keks, voćni šejk...

Što se tiče kafe, ona nije nužno loša, ali treba imati na umu da ima laksativni efekat, pa nemojte previše da se udaljavate od kuće, a obavezno ponesite flašicu vode da ne biste od kafe dehidrirali.

Ukoliko jednostavno niste tip koji može da doručkuje čim ustane, možete da pokušate da trčite i praznog stomaka. Ipak, popijte pre toga bar voćni sok ili čaj sa medom.

Kako su zalihe ugljenih hidrata od prošlog dana u većoj meri iskorišćene, trčanje ujutru na prazan stomak ubrzaće momenat u kome se masti koriste kao osnovno gorivo.

U svakom slučaju, "pravi" doručak dolazi nakon treninga. Preporučljivo je jesti najkasnije 30 minuta nakon trčanja. Tad skoro sve dolazi u obzir: sendviči, jaja, šejkovi, namazi, salate, ostaci jučerašnje pice...

Ukoliko baš ne možete da zamislite doručak bez bureka i jogurta, onda gledajte da trčite bar sat vremena nakon njega.

Svi smo različiti, pa primenite ono što vam najviše odgovara. Najbitniije je da ne odustanete od trčanja i da na plažu dođete u svom najboljem izdanju. (Mondo)