230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Bez redova! Vozačku mijenjajte putem Interneta

Više ne moramo da idemo u policiju, čekamo u redovima... Dovoljno je da se ulogujemo na sajt euprava.gov.rs. i da staru, papirnu vozačku dozvolu, zamenimo novom "iz fotelje"!

140226-vozacka

 

inistarstvo unutrašnjih poslova zvanično je danas pustilo u rad elektronski sistem za zamenu starih papirnih vozačkih dozvola novim. Jedini preduslov je da imaju elektronsku (biometrijsku) ličnu kartu iz koje bi mogla da se preuzme fotografija i staru, papirnu vozačku dozvolu.

To znači da građani putem interneta preko sajta euprava.gov.rs mogu da podnesu zahtev za zamenu starih vozačkih dozvola.

Državni sekretar MUP Vanja Vukić rekao je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je pustila takav sistem i među prvim zemljama u Evropi i svetu.

"MUP će i u narednom periodu učiniti sve da se pojednostave procedure građanima i da im se omogući da, bez dolaska u policiju i čekanja na šalterima, dobiju dokumenta", rekao je Vukić.

On je naveo i da je MUP doneo odluku da takse za izdavanje nijednog dokumenta neće poskupeti. Ovaj način zamene vozačkih dozvola ne iziskuje nove troškove, već će građanima omogućiti i da uštede jer postoji samo jedna uplatnica, a ne tri, na koje se plaćala provizija kao do sada.

Elektronska zamena vozačkih dozvola omogućena je zahvaljući saradnji MUP-a sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom trgovine i telekomunikacija. MUP Srbije je do sada izdao 14,5 miliona raznih dokumenata, od toga 1,9 miliona vozačkih dozvola. Ostalo je još da se 1,6 miliona starih dozvola zamene novim. (Mondo)