230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Audi TT za 2014.

Audi je objavio tehničke detalje i fotografije treće generacije modela TT, uoči njegove zvanične premijere pred ženevskom publikom. Osim standardnog modela predstavljena je i verzija visokih performansi, Audi TTS.

140304-azditt

Novi TT sledi dosadašnju Audijevu fliozofiju evolutivnog dizajna, uz nešto agresivniji izgled prednjeg dela u odnosu na prethodnika.

Uprkos čestim primedbama da se dve generacije automobila ovog proizvođača premalo razlikuju jedna od druge, čini se da su dizajneri uradili dobar posao u okviru zadatih parametara. Jednostavno, bilo bi nemoguće značajnije prekomponovati Audi TT, a da on ne izgubi svoje specifičnosti.

Stilske izmene koje su izvršene na prednjem delu doprineće da novi TT u retorvizoru drugih vozila izgleda opasnije.

Prednji logo Audija premešten je sa maske na haubu, a zahvaljujući šestogaonoj maski i trapezoidnim farovima, automobil sada ima izraženo oštre linije koje su dodatno naglašene dnevnim LED svetla. Slična formula primenjena je i na zadnjem delu Audija TT.

Agresivnom, sportskom izgledu dodatno doprinose i otvori za vazduh u prednjem braniku, istaknuti lukovi iznad točkova i profil zadnjeg dela automobila koji se ne savija na dole kao kod aktuelnog modela, već se završava oštrim pregibom zadnjeg spojlera.

Ovaj spojler automatski se aktivira kada automobil dostigne brzinu od 120 km/h.

Pogledajte detaljan video prikaz novog Audija TT:

Audi TT, za razliku od mnogih novih modela, nije veći od svog prethodnika. Sa 4.180 mm on je za 20 mm kraći od druge generacije, ali je zato razmak između osovina povećan za 37 mm, tako da je kabina prostranija i funkcionalnija.

Novi TT širok je 1.832 mm, i uži je za 8 mm od prethodne verzije, a visina je ostala nepromenjena.

Postavljen na Volkswagenovu MQB platformu, Audi TT u verziji 2.0 TFSI ima masu od 1.230 kg i lakši je i do 50 kg od aktuelnog modela.

Kapacitet prtljažnog prostora povećan je za 13 litara i sada iznosi 305 litara, a kupci će imati na raspolaganju široku ponudu alu felni dimenzija od 17 do 20 inča.

Audi je i pre zvaničnog predstavljanja automobila objavio fotografiju i detalje iz unutrašnjosti, tako da smo se još ranije upoznali sa novim dizajnom kabine modela TT koji kompanija opisuje kao "jednostavan, sportski i orijentisan prema potrebama vozača".

Najznačajnija promena u odnosu na aktuelni model odnosi se na uvođenje velikog 12,3 inčnog TFT ekrana koji je zauzeo mesto klasične instrument table.

S obzirom da se na ekranu osim podataka o parametrima bitnim za samu vožnju može očitavati i navigacija, kao i drugi sadržaji i funkcije multimedijalnog sistema, displej koji se ranije nalazio na centralnoj konzoli postao je suvišan.

140304-azditt1

Zbog toga je taj deo unutrašnjosti oslobođen suvišnih dugmića.

Audi je zadržao elegantan i sveden stil karakterističan za ovog proizvođača premijum automobila. Trokraki sportski volan zasečen je na donjem delu i obložen je kožom, a na upravljaču, centralnoj konzoli i ventilacionim otvorima zastupljeni su ukrasni detalji od aluminijuma.

Interesantno rešenje primenjeno je na komandama klima uređaja koji se može podešavati pomoću točkića na centralnom delu ventilacionih otvora.
Audi TTS
Audi TTSU ponudi su i opciona S sportska sedišta (u verziji TTS ona su deo standardne opreme) koja imaju mogućnost pneumatskog podešavanja bočne podrške kako bi vozaču pružila veću udobnost i optimalnu potporu u krivinama.

Vozač i putnici uživaće u Bang & Olufsen audio sistemu sa 12 zvučnika, uključujući i sabvufere koji se nalaze u vratima vozila.
Audi TTS
Audi TTSNovi TT u početku će biti dostupan u verzijama sa tri četvorocilindrične turbo-punjene pogonske jedinice sa direktnim ubrizgavanjem. Osnovni benzinski model imaće ispod haube već pomenuti 2.0 TFSI sa 230 ks (169 kW) i maksimalnim obrtnim momentom od 370 Nm.

Pored njega, tu je i 2.0 litarski TDI koji proizvodi 184 ks (135 kW) i 380 Nm.

Na vrhu ponude nalazi se TTS model kog pogoni takođe 2.0 TFSI, ali sa moćnih 310 ks (228 kW) i 380 Nm.
Audi TTS
Audi TTSSlabiji benzinac u paru sa šestostepenim manuelnim menjačem u stanju je da potera Audi TT iz mesta do stotke za 6 sekundi, dok se u kombinaciji sa S-tronic menjačem vreme spušta na 5,3 s. Maksimalna, elektronski ograničena brzina ove verzije je 250 km/h.

Što se tiče dizelaša, on je očekivano sporiji i za dostizanje brzine od 100 km/h potrebno mu je 7,2 s, a može da razvije maksimalnih 235 km/h.

Audi TTS od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,7 s, dok mu je maksimalna brzina takođe fabrički ograničena na 250 km/h. Ova verzija ujedno ima za 10 mm niže oslanjanje u odnosu na standardni model.


(B92)