230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Ovaj uređaj čini vas nevidljivim

Kamuflažni uređaj koji bi osobu učinio potpuno nevidljivom još spada u domen naučne fantastike, ali istraživači sa Univerziteta Djuk (SAD) uspešno su konstruisali zvučni kamuflažni uređaj, koji objekte čini potpuno nevljidvim za sonar i druge tehnike akustičkog lociranja.

140315-kamuflaya

Zvučni kamuflažni uređaj
Ako se pitate kako ovaj niz plastičnih ploča sa rupicama poređanih u piramidu sprečava da zvučni talasi registruju objekat, odgovor je prost: on to uopšte ne radi. Naprotiv, kamuflažni uređaj čini da zvučni talasi izgledaju kao da se odbijaju od prazne, ravne površine, i pritom ih usporava tako suptilno, da ovakva plastična piramida to mora da kompenzuje.

Naučno objašnjenje čitavog procesa je suviše zamršeno, ali poenta je u tome da sonar može da se zavara tako, da poveruje da mikrofoni hvataju idealni odraz zvuka, onakvog kakav je emitovan. Da je "Crveni oktobar" imao jednu od tih naprava, nikada ne bi bio otkriven.

Na kopnu se, naravno, niko ne oslanja na sonar da bi nešto otkrio, a ako biste sa ovakvom napravom na glavi pokušali da opljačkate banku, bili bi ste samo još uočljiviji (da i ne govoirmo o tome koliko biste smešno izgledali). Ali imajući u vidu da svetlost takođe ima talasnu prirodu, tehnička i rešenja i uvidi do kojih se ovde došlo pri konstruisanju ove naprave mogli bi pomoći da se i tu ostvare novi proboji. (Gizmodo)