230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Đoković osvojio Indijan Vels!

Srpski teniser preokrenuo rezultat u sjajnom finalu protiv Rodžera Federera - 3:6, 6:3, 7:6 (7:3).

140316-djoker
Novak Đoković osvojio je prvu titulu u 2014. godini, a ukupno 17. na turnirima Masters serije u karijeri - od toga treću u kalifornijskoj pustinji, gde je uspostavio trend trijumfa svake treće godine (2008, 2011).

Rodžer Federer došao je na ovaj turnir pun samopouzdanja, možda i u najboljoj formi u poslednje dve-tri godine, ali je u svom petom finalu Indijan Velsa prvi put poražen.

NOVAK BLIŽI NADALU

Pošto je Rafael Nadal (prošlogodišnji pobednik) ispao već u trećem kolu, uspeo je da odbrani samo 45 od 1.000 poena. Đoković je "zaradio" 640, pa je razlika između prvog i drugog na ATP listi smanjena sa 3.825 na 2.230 bodova.
On je na prvom Mastersu sezone podizao pehar 2004, 2005, 2006. i 2012.

Đoković i Federer u nedelju su se sastali 33. put i srpski teniser smanjio je prednost Švajcarca na 16:17.

Najčešće su igrali upravo na tvrdoj podlozi i rezultat u tim okršajima sada je nerešen - 13:13. U Indijan Velsu je 2:0, jer je Novak i u polufinalu 2011. godine slavio u tri seta.

Aktuelni svetski broj dva, koji je u subotu igrao polufinale posle Federera i u njemu imao daleko teži posao, izdržao je i poslovičnu vrućinu i odličnu igru rivala na početku meča.

Posle izgubljenog prvog seta, postepeno je dobijao na sigurnosti, što je rezultiralo brejkovima na kraju drugog (5:3) i početku trećeg seta (2:1).

Naš as je bez većih problema dobio naredna tri gema na svoj servis (5:3) i došao u poziciju da još jednim takvim gemom privede meč kraju. Međutim, Federer je zaigrao na sve ili ništa i u poslednji čas, zasluženo, stigao do "ribrejka" - 5:4.

Pitanje pobednika svelo se na to ko će u "taj brejku" prvi osvojiti sedam poena, a Đoković se postarao da to bude on. Igrao je agresivno, ali precizno i kontrolisano.

Poveo je sa 3:0 i 5:1, a malo nestrpljenja u poslednjim poenima nije moglo da ga skrene sa puta ka važnom trijumfu pred nastavak sezone. Već sledeće nedelje počinje novi Masters turnir, u Majamiju, a onda se elita seli na evropske zemljane terene...

Rodžer FedererFoto: Guliver/Getty Images/Stephen Dunn Finale je trajalo dva sata i 12 minuta i bilo ujednačeno u gotovo svim važnim statističkim parametrima.
Federer je ključni deo posla u prvom setu obavio na početku.

U drugom gemu je iskoristio nesigurnost Đokovića na servisu i posle kraće neizvesnosti stigao do "brejka". Njegovu prednost od 2:0, potom i 3:0, Novak nijednog trenutka nije uspeo da ugrozi.

Odnos snaga u drugom setu se bitno promenio - Federeru je drastično opao procenat ubačenog prvog servisa (sa 74 na 53 odsto), zbog čega je i njegova ukupna igra izgubila na oštrini i intenzitetu.

Novak ga je "pritiskao" u svakom servis gemu, ali su ga greške u bitnim momentima, a malo i nedostatak sreće, sprečavali da dođe makar do brejk lopte.

Šansu je konačno dočekao u osmom gemu, kada je Federer u presudnom poenu napao forhendom u ugao, a Novak ga odbio krajnjim naporom. Poslao je "sveću" na osnovnu liniju i zatim bio nagrađen greškom protivnika - 5:3.

U sledećem gemu podsetio je na polufinalni duel sa Džonom Iznerom, kada je u drugom setu dva puta neuspešno servirao za pobedu. Samo što sada nije vodio 1:0 u setovima, tako da je kiks mogao mnogo skupo da ga košta.

"FedEx" je stigao do 0:30, ali je Nole uhvatio priključak forhend udarcem na samu liniju. Usledili su neiznuđena greška Federera, servis viner i još jedna linija - četiri vezana poena, gem i set! (Mondo)