230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Zašto baš danas da uradiš nešto za sebe

Zato što je danas Međunarodni dan sreće! Ovaj dan obeležava se drugi put širom sveta i pravo je vreme da preispitate svoje ciljeve, želje i uradite nešto kako biste bili srećniji!

140320-sreca

Za početak, setite se da danas počinje proleće, pomislite na sunce, lepe dane i osmeh će vam sam doći.
Usporite. Ako imate puno obaveza i osećate da ste neprestano pod pritiskom, setite se ponekad da bi trebalo malo da usporite. Bez obzira na to koliko se trudite, ne možete stalno da budete u pokretu. Važno je da završite sve svoje obaveze, ali ipak, nisu one najvažnije na svetu – odvojite malo vremena za sebe.

Budite zadovoljni sobom i odredite prioritete. Pravilo 80/20 Vilfreda Pareta podrazumeva da u svemu što radimo, rezultat od 80 odsto možemo postići sa uloženih samo 20 odsto napora. Dakle, ne trošite svoju snagu i živce na nebitne stvari i taj mali procenat truda uložite u ono što vam je stvarno važno u životu.

Živite jednostavno. Ovakav životni stil ima mnoge prednosti, a uglavnom znači da bi trebalo da živimo skromnije i ne budemo previše pohlepni. To podrazumeva i da bi trebalo da se fokusiramo na ono što namje važno. Sigurno ste već čuli da što više imamo, to su naše potrebe veće. Zato, radujte se sitnicama.

Zaboravite na multitasking. Znamo da, kada imate previše obaveza, jedini način da sve završite je da radite više stvari istovremeno. Ali, to u većini slučajeva znači da ćete ih sve uraditi polovično, što vas verovatno neće baš puno usrećiti. I setite se, ponekad bi trebalo da usporite.

Naučite da kažete "ne". Ne dozvolite da vaše vreme "troše" ljudi koji vam nisu važni. Umesto toga, više vremena provodite sa prijateljima, porodicom i ljudima do kojih vam je stalo – to će vas sigurno usrećiti!

Ako ste već pomislili "nemam vremena za to", napravite ga. Ova fraza sve više upravlja našim životima i sasvim sigurno nije jedna od stvari koja doprinosi našoj sreći. Potrudite se da se malo bolje organizujete i uspećete da u svoj život više uključite ljude koji vas čine srećnima i koje vi usrećujete. I naravno, koliko god možete, izbegavajte negativne i ljude koji bi mogli da vam upropaste dan.

Hranite se zdravo i vežbajte. Kada "napunite" organizam toksinima i mastima, ne možete da očekujete da se osećate zadovljno i srećno. Zato navalite na zdrave namirnice, budite fizički aktivni i ne zaboravite onu čuvenu: "U zdravom telu, zdrav duh". Naravno, zdrav duh znači i da ćete biti optimistični i srećni, spremni da se na pozitivan način nosite sa svakodnevnim problemima.

Uradite nešto kako biste usrećili druge. Setite se samo koliko je lep osećaj kada nekome pomognete, ulepšate mu dan nekom sitnicom, rečju ili delom i ubrzo će vam se vratiti osmeh na lice.

Uživajte u svakom novom danu!

(Mondo)