230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Brus Dikinson dao pola miliona da leti ovim čudom!

Frontmen benda Iron Maiden koji će nas uskoro obradovati još jednim nastupom u Beogradu investirao 450.000 dolara u izgradnju najdužeg aviona na svetu kojim želi da obleti Zemlju, prenosi Top Gir.

140328-brus

Frontmen i pilot poznat je po sopstvenom avionu kojim "vozika" bend kada je na turneji, želeo je da učestvuje u izgradnji aviona (ili vazdušnog broda, kako ga zovu) dužeg od Boinga 747, čija će izgradnja koštati ukupno sto miliona dolara!
"HAV Airlander" je dužine fudbalskog terena, a Dikinson kaže da ova letelica menja "igru" iz korena.

"Sve će biti drugačije kada shvatimo šta sve možemo da imamo u vazduhu. 'Vazdušni brod' je uvek bio sa nama, samo je čekao na pravu tehnologiju", rekao je pevač i dodao da će ovaj projekat dobiti na publicitetu ukoliko sa njim obiđe Zemlju dva puta.

140328-brucedick

"To me čini ushićenim! Želim da letim ovim avionom od pola do pola, da letim tik iznad Amazona, prelećem gradove, a onda sve to prenosim na Internetu".

Najveća brzina ovog "vozila" je samo sto milja na sat, ali može da nosi 50 tona tereta, a potrebna su mu samo dva člana posade.

"HAV Airlander" je bio projekat američke vojske namenjan osmatranju (jer može da lebdi u mestu 21 dan!), ali kada im je ponestalo finansijskih sredstava, "uleteli" su Britanci koji su nastavili rad na njemu, a onda planirali njegov prvi let za kraj ove godine.

Cilj je da se letelica prodaje naftnim i rudarskim kompanijama kojima bi prenosio težak teret, ali i da se koristi za transport humanitarne pomoći u ugroženim predelima.

(Mondo)