230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

BiH najgora za biznis

Bosna i Hercegovina ima najlošije uslove za stvaranje novih radnih mjesta u cijelom regionu zapadnog Balkana, navodi se u istraživanju koje su uradili stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

140406-biznis

Upravo na temelju rezultata ovog istraživanje, kako saznaje Patria, MMF uslovljava šestu tranšu kreditnog aranžmana sa BiH dogovorom o roku provođenja reformi radnog zakonodavstva u BiH.
Istraživanje o razlozima velike nezaposlenosti u regionu uradila je grupa stručnjaka koje je angažovao MMF, a ono je objavljeno na internet stranici ove institucije.
BiH je dobila prosječnu ocjenu 1,4, Srbija 1,5, dok su Crna Gora, Makedonija i Albanija dobile bolje ocjene bliže maksimalnoj ocjeni
Razmatrano je više mogućih razloga zbog kojih ovaj dio Evrope ima najviše stope nezaposlenosti, i zaključeno je da su ključni razlozi, između ostalih, loše regulirano tržište rada, visoki doprinosi, zakašnjela tranzicija i nedostatak strukturalnih reformi.
Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, tu je posebno naglašeno da visoka socijalna davanja, koja uopšte nisu usmjerena prema onima kojima su potrebna, negativno utiču na otvaranje novih radnih mjesta.
Taj je razlog jedino naveden kod BiH, uz tvrdnju da novac iz budžeta u našoj zemlji dobijaju „oni koji imaju pravo, a ne oni kojima treba".
Osim toga, BiH je dobila najniže ocjene u pogledu pogodnosti za nova radna mjesta, i u oblastima visine stranih investicija, doznaka iz inostranstva, brzine reformi, visine troškova rada i doprinosa. Stručnjaci MMF-a, stoga preporučuju široke mjere reformi zakonodavstva, kao jedini izlaz za ogromnu nezaposlenost, javlja NAP.

Agencije