230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Opet mijenjamo pasoše

BiH je spremna da najkasnije do 1. oktobra 2014. godine počne sa izdavanjem najmodernije treće generacije biometrijskih pasoša, što je dva mjeseca prije roka postavljenog za zemlje članice EU.

140630-pasos

Tako tvrde iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Shodno rezultatima testova, utvrđeno je da BiH može biti spremna već do oktorba ove godine
Naime, sve zemlje članice EU imaju obavezu da do kraja ove godine uvedu treću generaciju biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši). Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše i zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU, uključujući i Bosni i Hercegovinu.

- U Madridu je održana međunarodna ICAO konferencija na kojoj je vršeno testiranje pasoša treće generacije. Među ukupno 18 zemalja koje su izvršile testiranje, jedine zemlje koje su prisustvovale testiranju, a nisu zemlje članice EU su: Japan, Australija i Bosna i Hercegovina – navode iz IDDEEA-e.

Shodno rezultatima testova, utvrđeno je da BiH može biti spremna već do oktorba ove godine. Oni podsjećaju da je BiH na vrijeme počela uvođenje i druge generacije pasoša (tzv. EAC), čime je pokazano da je uspostavljen tehnički održiv razvoj sistema dokumenata u BiH, prenosi NAP. (Fokus)