230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Predstavljena dva iPhona 6! Da li vam se sviđaju?

Konačno smo dočekali i novi iPhone 6, zbog kojeg je, hteo to neko da prizna ili ne, IT svet ponovo na trenutak potpuno stao! I to ne jedan, nego dva iPhona 6.

140909-iPhone-6-2


U Kaliforniji je 9. septembra, kako su ranije glasine i upućivale, konačno predstavljen iPhone 6, u Flint centru, gde je svojevremeno predstavljen i iMac. Tim Kuk je pozdravio prisutne i onlajn gledaoce i rekao da je iPhone već broj jedan smartfon u svetu!

Prema rečima direktora Apple kompanije, iPhone je najprodavaniji i najvoljeniji pametan telefon na svetu. I onda je prikazan telefon - isti onaj koji smo videli na do sada procurelim slikama i videima. Naglasak je na još većem i Apple je odmah predstavio i još veći iPhone, onaj od 5.5 inča! Zvanični naziv modela od 4.7 inča je iPhone 6, dok onaj dijagonale 5.5 inča nosi naziv iPhone 6 Plus. Pomalo neobično, ali je tako. Oba imaju Retina HD displeje s aRGB bojama, LCD panel i rezoluciju 1.334 x 750 za 4.7 inča i 1.920 x 1.080 piksela, odnosno Full HD za model od 5.5 inča. Manji model ima oko 40 odsto više piksela od dosadašnjih iPhona, dok veći model ima čak 185 odsto više piksela!

iPhone 6 je tanak svega 6.9 milimetara, dok je model od 5.5 inča tanak 7.1 milimetar. Telefoni dolaze sa četiri sloja izuzetno jakog stakla, ne navodi se safirni displej, pa Huawei Ascend P7 ostaje jedini takav za sada, ali oba displeja su zakrivljena oko metalnih ivica telefona. Prema rečima Fila Šilera uglovi vidljivosti su povećani, a interfejs iPhone 6 Plus uređaja biće drugačiji. Recimo, u meniju Poruka prikazivaće slike pošiljaoca poruke.

iPhone 6 ima horizontalni mod rada, kao i tastere za kopiranje (Copy) i nalepljivanje sadržaja (Paste). Ugrađen je novi "reachability" način gestikulacije, koji dvostrukim tapom na Home ekranu spušta sadržaj i otkriva gornje tastere. Fizički, "Power", odnosno taster za uključivanje i isključivanje telefona i stavljanje telefona u stanje mirovanja je sada sa desne strane i lakše se koristi, tvrdi Apple (ma, nemojte nam reći?!).

U Apple onlajn prodavnici sada je već preko 1.3 miliona aplikacija, koje će na iPhonu 6 Plus raditi zahvaljujući opciji za skaliranje sadržaja. Ono što je prikazano na konferenciji obećava, ali sačekajmo neko vreme, pa ćemo videti koliko sve funkcioniše.

Apple je spremio novi A8 64-bitni čip, koji će imati oba modela. Prema onome što smo čuli u Flint centru, ima dve milijarde tranzistora, napravljen je u 20-nanometarskoj tehnologiji, CPU je brži za 25 odsto, a grafika za čak 50 brža od A7 modela! U pitanju je čip sa jednim giga RAM memorije (dva na Plus modelu), sa dual-core jezgrom i brzinom od oko 1.4 gigaherca.

Prema rečima Fila Šilera Apple je razvio hardver tako da će se metalne i sve druge komponente manje grejati, obezbediće nesmetanu brzinu rada, a baterija će na, recimo, iPhonu 6 Plus u 3G režimu razgovora trajati oko 20, a na manjem modelu 14 sati.

M8 koprocesor, namenjen za aplikacije fitnes grupe sada može da razlikuje trčanje i vožnju bicikla, da prati relativnu visinu i meri distancu, a ima i ugrađen barometar. LTE je dodatno ubrzan i po tome je jedini takav smartfon, koji omogućava komunikaciju na 20 različitih LTE varijanti mreže, ima tri puta brži Wi-Fi i omogućava do sada najveću brzinu preuzimanja na nekom Apple uređaju i preuzimanje poziva na Wi-Fi mrežu kada je signal slab.

Nova kamera, odnosno dosadašnja kamera iste rezolucije ima unapređenu optiku - "true-tone" blic sa dve lampice, 1.5-mikronsku veličinu piksela i f/2.2 aperaturu, uz rezoluciju od osam megapiksela i blago izdignut objektiv, koji viri iz kućišta. Hardver kamere je potpuno prerađen, ima novu iSight optiku, ali i autofokus namenjen prepoznavanju lica, brže okidanje fotki i panorama mod do 43 megapiksela. Takođe, tu je optička stabilizacija kadra kod većeg iPhona 6 Plus, ali i nova vrsta "digitalne" stabilizacije na iPhonu 6 dijagonale 4.7 inča. Video se snima u Full HD rezoluciji do 60 fps ili usporeni video u razmerama od 120 do 240 fps.

iPhone 5S, iza kojeg je iPhone 6 sa ekranom od 4.7 inča i fablet sa ekranom od 5.5 inča.
Prednja FaceTime kamera ima f/2.2 aparaturu, dobija 81 odsto više svetlossti od prethodnih i omogućava kvalitetnije fotke i video HD kvaliteta. Naravno, tu je i novi selfi mod, koji iskorišćava i mogućnost snimanja ili fotkanja sa HDR opcijom.

Oba uređaja stići će sa iOS 8 operativnim sistemom, koji ima novu opciju u porukama - slanje kratkih glasovnih beleški, ali i "extensibility" opciju, koja omogućava komunikaciju između aplikacija.

Metelno kućište iPhone 6 i 6 Plus telefona, izrađeno iz jednog komada, izbrušeno dijamntskom iglom i u crnoj, sivoj i zlatnoj boji moći će da se "oboji" nekom od šest silikonskih presvlaka, koje će se prodavati odvojeno.

iPhone 6 će koštati 199 dolara za verziju od 16 giga, 299 dolara za verziju od 64 gigabajta i 399 dolara za verziju od 128 giga memorije uz ugovor na dve godine. iPhone 6 Plus u istim varijantama koštaće 299, 399 i 499 dolara uz dvogodišnji ugovor. U prodaji će biti od 19. septembra, a naručivanje kreće već 12. septembra.

Apple je konačno ugradio i NFC čip namenjen mobilnom plaćanju, dok se razmena fajlova dodirom ne spominje. "Preko 12 milijardi dolara "potroši" se kroz mobilno plaćanje u svetu godišnje, a dnevno se obavi i 200 miliona transakcija preko mobilnog telefona", rekao je Tim Kuk objašnjavajući uvođenje NFC plaćanja. Apple je zbog toga stvorio Apple Pay, uobičajeni sistem beskontaktnog NFC plaćanja, koji je kompanija prilagodila svojim standardima.

"Nova tehnologija je toooliko kul", rekao je Tim Kuk, verovatno misleći da mi živimo u zemlji Nedođiji i da nikada nismo čuli za tako nešto. Dakle, NFC plaćanje je, zapravo, u pitanju i ono povezuje Touch ID, PassBook i Secure Element koji omogućavaju sigurno i pouzdano plaćanje i čuvanje informacija. Apple ne zna šta smo platili i koliko sredstava se prenosi preko ovog sistema i ne skladišti takve informacije na svojim serverima. Kompanija iz Kupertina će ovu uslugu ponuditi sa MasterCard, Visa i American Express kompanijama, a onda će na red doći i druge vrste plaćanja. Takođe, u sistemu je već i šest najvećih banaka.

(Mondo)