230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Šantiću u čast pjevao cijeli Mostar!

Poznata srpska glumica Svetlana Bojković otvorila je sinoć u Mostaru 95. po redu "Šantićeve večeri poezije" koje organizuju Srpsko prosvjetno i ulturno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle".

140924-santic

Poznata glumica svojim poetsko scenskim izvedbama oduševila je mnogobrojnu publiku u Vladičanskom dvoru u Mostaru. "Izuzetna mi je čast otvoriti „Šantićeve večeri poezije", jer jako volim i tog divnog pjesnika i Mostar", rekla je Svetlana Bojković.

Na samom poečtku programa učenica sedmog razreda osnovne škole „Petar Bakula" i polaznica "Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture" u Mostaru, Nataša Milošević, pročitala je svoje najljepše pismo na svijetu. Ona je u konkurenciji između milion i po djece i mladih iz cijelog svijeta pobijedila na konkursu koji organizuju Svjetski poštanski savez i UNESKO.

Pismo „Dragom proljeću" Nataša je pročitala uz violinsku pratnju Marije Marković, profesorice violine u Muzičkoj školi "Sveti Roman Melod" iz Nevesinja.

Predsjednik SPKD ''Prosvjeta'' - Gradski odbor Mostar Branislav Rajković na otvaranju se prisjetio slavnog doba Mostara u kome je stvarao Aleksa Šantić i kada su u Mostaru zajedno pjevali ''Gusle'', ''Hrvoje'' i ''Gajret''. "Evo bezmalo prođe čitav vijek od tog slavnog doba Mostara, a koga se svi sa sjetom sjećamo. Sjećamo se i prijeratnog Mostara i čeznemo za njim. Ali evo večeri koje će imati razloga da se sjećamo u budućnosti", kazao je Rajković.

Najavio je tako nastup pjevačke grupe "Gusala"' i klape "Hrvoje" koji su se nakon cijelog vijeka našli na istoj bini, te „Mostarskih kiša", pod vođstvom Amre Dugalić, koje su cijeloj večeri dale dodatni mostarski štimung. Pjevao je tako Šantiću u čast cijeli Mostar!

Predsjednik SPKUD ''Gusle'' Radislav Tubić izrazio je nadu da će najmlađi članovi ''Prosvjete'' i ''Gusala'' u budućnosti organizovati još bolje ''Šantićeve večeri''.

Svečanom otvaranju 95. "Šantićevih večeri poezije" prisustvovao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predstavnici diplomatskog kora i kulturnih institucija.

Ovogodišnje „Šantićeve večeri poezije"' traju do 29. septembra, a već sutra nastavljaju se u atrijumu Vladičanskog dvora u Mostaru gdje će s početkom u 19.00 časova biti otvorena izložba "Jovan Dučić u diplomatiji", u saradnji s Arhivom Jugoslavije i SPKD "Prosvjeta" Gacko.