230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

LIJEK NOVOG DOBA: Nar pomaže kod srčanih problema, raka i problema vezanih za starenje

U mnogim gradovima sve češće možemo vidjeti ulične prodavače koji na licu mjesta u sokovnicima izrađuju prirodni sok od nara (šipka). Nar nije samo ukusna voćka nego ima i ljekovita svojstva te smo zbog vas napravili i istraživanje koliko i zašto je ljekovita...

150201-nar
Nar ili šipak je voće sezone. Osim što je ukusno voće i sok, esenciju nara možete staviti na kosu ili na kožu. Posljednih nekoliko godina na tržištu su se pojavile stotine novih proizvoda na bazi tog voća.

Nar je voće bogate istorije, mitologije i simbolizma. Iako se smatra da potiče iz Persije, danas se može naći svuda od Španije do Kalifornije. Ljudi ga uzgajaju još od prahistorijskih vremena i jedna je od prvih kultivisanih voćki.

Voće puno vitamina
Nar prozivaju i novim super- voćem. Pun je antioksidanata, vitamina A, C, E, kalijuma, folne kiseline i željeza.Naučnici kažu da može pomoći ljudima kod srčanih bolesti, raka i problema vezanih uz starenje – ima anti-aging učinak. Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze, uključujući valove vrućine. To je jedna od malobrojnih biljaka koja sadrži tvari slične estrogenima. Prema novijim istraživanjima nar se uspešno primenjuje u liječenju opekotina. Nedavno je otkriveno i da nar sadrži izuzetno velike količine fenolne elagične kiseline. Ova fitohemikalija je jak antioksidant i deluje protiv raka. Istraživanja su pokazala da pomaže u prevenciji najranijih hemijskih reakcija koje mogu dovesti do raka dojke. Izraelski naučnici su dokazali da jedna čaša soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ako ste u potrazi za hranom bogatom antioksidantima, onda bi šipak moglo biti dobar izbor. Osim što je pun vlakana, šipak je odličan izvor vitamina A, C, E, B5, B3, željeza, folne kiseline, kalija i antioksidanta polifenola.
Sjeme i sok od nara smatraju se tonikom za srce i grlo. Kora od voća i kora od stabla se koristi kao tradicionalni lijek protiv proljeva, dizenterije i crijevnih parazita.

Bori se protiv raka
Sok od šipka je bogat antioksidativnim svojstvima, sadrži tri puta više antioksidanta u 100 ml nego crno vino ili zeleni čaj. Kao rezultat ovog visokog sadržaja antioksidanta, može vam pomoći u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Studija na 48 muškaraca koji su imali operaciju ili terapiju zračenjem za liječenje lokaliziranog raka prostate (karcinom prostate koji nije proširio) pokazala je da pijenje oko 235 ml soka od nara dnevno može usporiti rak prostate. Što se tiče raka dojke, nova istraživanja pokazuju da jedenje ploda ili pijenje soka može spriječiti i usporiti rast nekih vrsta raka dojke. Studija pokazuje da elagitanini (skupina fitokemikalija), inhibira rast raka dojke.

Normalizuje krvni pritisak
Sok od šipka dobro razrjeđuje krv. Kao rezultat toga, izvrstan je za bolji protok krvi u srce. Jedna je studija pokazala da pijenje 50 ml soka od šipka dnevno smanjuje sistolički krvni pritisak za čak 5 posto.

Koristan je za srce
Šipak i njegov sok pomažu spriječiti nakupljanje plaka na stjenkama arterija, ali također može smanjiti progresiju ove bolesti . Nakupljanje plaka može dovesti do smanjenja protoka krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Ovi korisni učinci koriste i osobama s dijabetesom, koji imaju povećan rizik za aterosklerozu. Nova preliminarna studija pokazuje da su osobe s dijabetesom koje su pile sok od šipka tri mjeseca imale manji rizik od ateroskleroze.

Štiti hrskavicu
Prema studiji Case Western Reserve University School of Medicine objavljenoj u rujnu 2005. godine sok od šipka djeluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, stoga je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa. Voće također sadrži antiupalna svojstva koja također pomažu pri liječenju ove bolesti.

Zdravi zubi
Istraživanja pokazuju da pijenje soka od nara može biti prirodan način da se spriječi zubni plak, jer šipak ima antibakterijska svojstva. To pomaže smanjiti šanse za loš dah i bolesti desni.

Koristan protiv impotencije
Istraživanja pokazuju da sok od šipka može biti koristan u poboljšanju protoka krvi kroz tijelo, što je od posebne važnosti za ljude koji pate od erektivne disfunkcije (ED). To stimulira proizvodnju dušičnog oksida, koji "odmara" stanice krvnih žila.

Sprječava Alzheimerovu bolest
Prema studiji na životinjama, sok od šipka može spriječiti ili usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti.

Borba protiv prehlade i gripe
Velike količine vitamina C pomažu u borbi protiv gripe i simptome prehlade. Ako vas uhvati gripa, jednostavno popijte 1 do 2 čaše razrijeđenog soka od šipka.

PMS
Vjeruje se da šipak uravnotežuje razine estrogena u žena. Dakle, poželjno je da ga žene dodaju u prehranu jer može pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.


(Doznajemo.com)