230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Poreski inspektori zatvorili 92 objekta, napisali 155.000 KM kazne

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske izvršili su ukupno 420 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i u 232 slučaja utvrdili su nepravilnosti, te izdali 244 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 155.100 KM.

170704 пореска

Iz Poreske uprave Republike Srpske saopšteno je da su tokom kontrola, koje su izvršene u periodu od 20. juna do 2. jula, za 92 poreska obveznika inspektori izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.
Tokom ovih kontrola otkriveno je i šest neprijavljenih radnika.
Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa privremeno zatvoreno na području koje pokriva Područni centar Poreske uprave Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a najmanje na području koje pokriva Područni centar Zvornik.
“Ovi podaci ukazuju na činjenicu da je s pravom pokrenuta ova kampanja, jer je u prethodnom periodu bilo očigledno da je došlo do pada discipline poreskih obveznika, što upravo potvrđuje podatak da je u više od polovine kontrolisanih objekata uočena nepravilnost”, navode iz Poreske uprave.
Kako preventivna medijska kampanja odmiče, navodi se u saopštenju, i kako se povećava broj svakodnevnih kontrola inspektora na terenu, uočava se sve manje nepravilnosti što bi moglo da znači da sve ove aktivnosti utiču na podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, ali i poreskih obveznika u poštovanju zakonskih propisa iz ove oblasti.
Iz Poreske uprave podsjećaju da se ove pojačane kontrole vrše u okviru ranije najavljene kampanje “Korak preduzmi, račun uzmi” koja se sprovodi u većem broju elektronskih i štampanih medija u Republici Srpskoj, čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa.
“Uzimanjem računa daje se doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske. Takođe, na taj način su i najavljene intenzivnije kontrole inspektora na terenu, sve sa ciljem preventivnog djelovanja na građane i poreske obveznike”, podsjećaju iz Poreske uprace. (Srna)