230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

I Rusi u čudu zbog tropskih vrućina: Mediji objavljuju vodič za opstanak tokom Mundijala, spominje se Putinov HAARP 

Priroda nam svakako nešto poručuje, a meteorolozi s druge strane poručuju da su takve oscilacije sasvim uobičajene za kraj proleća i početak leta, mada navode da ima nekih odstupanja u temperaturnim vrednostima.

180627 rusija harp

Moskva, Rusija 2018, navijači Foto: Tanjug / AP
Iako je leto zvanično počelo pre samo nekoliko dana, izgleda da je rešilo da sa Balkana ode u Rusiju, tačnije na Svetsko prvenstvo.

Visoke temperature koje su nas iznenadile već početkom maja, najvaljivale su vrelo leto, ali zahlađenje i kiša koji ovih dana tutnje našim regionom, navode nas da pomislimo kako nam je zapravo stigla jesen.

Mada, takav slučaj je donedavno bio i sa ostatkom Evrope, kad su obilne padavine pogodile Nemačku, Austriju i Poljsku. Jake kiše poplavile su razne delove Starog kontinenta, a orkanski vetrovi nosili su krovove i čupali drveće iz korena.

Za to vreme u skandinavskim zemljama zabeležene su neuobičajeno visoke temperature za to doba godine.

Da je priroda rešila da se poigra sa nama, dokazuje i sneg koji se u ponedeljak zabeleo u Sloveniji.

SNEG, OBILNE KIŠE I ORKANSKI VETROVI USRED LETA

I dok se građani na Balkanu bore s bujicama nakon obilnih kiša, stanovnici Moskve se ovih dana suočavaju sa izuzetno visokim temeperaturama za to podneblje, a isti problem imaju i građani Velike Britanije koju je pogodio tropski talas.

Zvuči neverovatno, ali pre samo dvadesetak dana i u Škotskoj je padao sneg, koji je doneo zahlađenje i napravio probleme u saobraćaju.

Priroda nam svakako nešto poručuje, a meteorolozi s druge strane poručuju da su takve oscilacije sasvim uobičajene za kraj proleća i početak leta, mada navode da ima nekih odstupanja u temperaturnim vrednostima.

Da se vreme ne poigrava samo sa nama na Balkanu, ovih dana pokazuju visoke temperature sa kojima se bore Moskovljani.

Mnogi bi pomislili da će se retko ko u jeku Svetskog prvenstva u fudbalu baviti vremenskom prognozom, ali upozorenja ruskih meteorologa ih demantuju.

Kako su temperature više od 30 stepeni pogodile moskovski region pre uobičajenog termina, meteorolozi sve češće savetuju Ruse kako da se ponašaju u takvim okolnostima.

Rusi koji žive u ovom regionu, pribojavaju se da će se ponoviti situacija iz 2010. godine, kada je tropski talas u moskovskom regionu trajao čak 44 dana, skoro bez dana padavina. Tokom tog perioda umrlo je 700 ljudi od respiratornih oboljenja, srčanih i moždanh udara.

HAARP IZAZIVA PROMENE VREMENA U MOSKOVSKOM REGIONU?

Ipak, ljubitelji teorija zavera, odavno već navode da priroda nije kriva za česte i veoma neuobičajene promene vremenskih prilika, kakvim svedočimo u poslednje vreme.

Pre tri godine, predsednik Rusije Vladimir Putin navodno je platio 6,7 miliona evra za korišćenje sovjetske tehnologije, kako bi sprečio padavine na Crvenom trgu u Moskvi tokom komemoracije 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Uoči parade, flota ruskih aviona bila je u pripravnosti za poletanje od ranog jutra kako bi, u slučaju da to bude neophodno, prskala specijalne hemijske supstance nad gustim oblacima, kako bi oslobodili kišne kapi pre nego što one stignu do tla.

Raspršivanje oblaka se vrši prskanjem koktela od srebrnog jodida, tečnog azota i suvog leda. Hladne čestice zamrzavaju kapljice vode, tako da se one povećavaju i na kraju padaju iz oblaka kao sneg koji se pretvara u kišu pre nego što stigne na zemlju.

Teoretičarima zavere je lepo vreme u Rusiji dokaz da je korišćen HAARP, jer smatraju da je nemoguće da se sve namestilo tako da ne padne ni kap kiše. (Izvor: Telegraf)