230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Vaterpolisti Srbije su prvaci Evrope! Španija pala u drami posle peteraca! 

Vaterpolisti Srbije osvojili su titulu prvaka Evrope pošto su u dramatičnom finalu savladali domaćina Španiju posle boljeg izvođenja peteraca!

180729 srbija

U regularnom delu rezultat je bio 7:7, a naši igrači su imali više koncentracije i znanja tokom izvođenja peteraca, gde su Španci promašili jedan, a naši pogodili svih pet i tako osvojili četvrtu uzastopnu titulu prvaka Starog kontinenta!

Odlučujući peterac postigao je Miloš Ćuk, naš najbolji strelac na ovom prvenstvu, a precizni su bili i Filipović, Prlainović, Aleksić i Mandić. Tragičar Španaca bio je Fernandez, koji je u petercima postigao stativu.

U regularnom delu najefikasniji u našem timu bio je Andrija Prlainović sa dva gola, dok su po jedan postigli Mandić, Ćuk, Aleksić, Jakšić i Mitrović. Mora se istaći i sjajni golman Branislav Mitrović, koji je u drugom poluvremenu podigao formu, a naročito u poslednjoj deonici, kada je sjajnom odbranom sprečio Špance da u finišu meča dođu do gola vrednog titule.

Srbija je nervozno ušla u finale. Bila je to najnervoznija četvrtina za naš tim, u kome smo se ispromašivali u napadu, dok je odbrana bila čvrsta, ali je samo jednom popustila, kada je Maljarah iskoristio igrača više i doneo domaćinima vođstvo u velikom finalu.

U drugoj četvrtini je Andrija Prlainović sjajnim golom na samom startu deonice konačno probio psihološku blokadu našeg tima, koji je zaigrao bolje u napadu. Ipak, i Španci su uzvratili sa dva vezana gola Granadosa i Peronea i odlepili se na 3:1.

Ipak, naši vaterpolisti su imali odgovror, pa je najpre Aleksić posle šuta sa distance smanjio prednost Furije, da bi dvadeset sekundi pre kraja izjadnačio Stefan Mitrović posle sjajne akcije našeg tima.

Ostaje samo žal što je Perone u narednom napadu, uz zvuk sirene doneo Špancima gol, pa su na poluvremenu imali gol prednosti.

I na krilima toga Španci su počeli treću deonicu. Del Toro je dao gol za Španiju na startu drugog poluvremena, ali je već u sledećem napadu Miloš Ćuk svojim golom smanjio prednost.

Narednih nekoliko minuta viđene su dobre odbrane obe ekipe, proradio je Branislav Mitrović na našem golu i sprečio je Šance da ponovo odu na dva gola prednosti, a onda je Dušan Mandić svojim golom doneo izjednačenje!

Andrija Prlainović je u poslednjem minutu treće deonice postigao novi gol i doneo je Srbiji prvu prednost u finalu, ali je već u sledećem napadu Španija postigla gol, ponovo u poslednjim sekundama četvrtine. ovoga puta je Munariz sjajnim lobom iznenadio Mitrovića na golu, pa smo u poslednju četvrtinu ušli sa rezultatom 6:6.

Posle nekoliko minuta bez gola u odlučujućoj četvrtini, prva je udarac zadala Srbija, preko Nikole Jakšića, koji je sa centarske pozicije pogodio i doneo 7:6. Međutim, Španci u narednom napadu ponovo dolaze do gola i izjednačenja, kada je Maljarah pronašao pukotinu u odbrani našeg tima.

Nakon toga je Srbija pokušala do gola šutevima sa distance, ali je golman Španije čudesnim odbranama sprečio Mandića i Aleksića da postignu gol. Ali na drugoj strani je odličan bio i Branislav Mitrović na golu Srbije, kada je u poslednjem minutu sprečio Maljaraha da dođe do gola. Naš tim je zatim bio odličan u odbrani i sprečio je Špance da šutnu na gol.

Nakon toga imali smo poslednji napad, Dejan Savić je uzeo tajm-aut da isplanira akciju za preostalih 13 sekundi. I pored očiglednog prekršaja na Prlainoviću, sudije se nisu oglasile pred kraj meča i on je u regularnom delu završen rezultatom 7:7, pa je odluka o šampionu Evrope pala posle izvođenja peteraca, gde su naši igrači imali više koncentracije i znanja.

Golove iz peteraca za Srbiju postigli su Filipović, Prlainović, Aleksić, Mandić i Ćuk, koji je postigao odlučujući gol. Tragičar Španaca bio je Fernandez, koji je u petercima postigao stativu.

OSVOJENE MEDALJE SRBIJE OD OSAMOSTALJENJA

2006. Svetska liga (Atina) – zlato, Evropsko prvenstvo (Beograd) – zlato

2007. Svetska liga (Berlin) – zlato

2008. Olimpijske igre (Peking) – bronza, Evropsko prvenstvo (Malaga)- srebro, Svetska liga (Đenova) – zlato

2009. Svetska liga (Podgorica) – bronza, Mediteranske igre (Peskara) – zlato, Svetsko prvenstvo (Rim) – zlato

2010. Svetska liga (Niš) – zlato, Svetski kup (Oradea) – zlato, Evropsko prvenstvo (Zagreb) – bronza

2011. Svetska liga (Firenca) – zlato, Svetsko prvenstvo (Šangaj) – srebro

2012. Evropsko prvenstvo (Ajndhoven) – zlato, Olimpijske igre (London) – bronza

2013. Svetska liga (Čeljabinsk) – zlato

2014. Svetska liga (Dubai) – zlato, Evropsko prvenstvo (Budimpešta) – zlato, Svetski kup (Alma Ati) – zlato

2015. Svetska liga (Bergamo) – zlato, Svetsko prvenstvo (Kazanj) – zlato

2016. Evropsko prvenstvo (Beograd) – zlato, Svetska liga (Kina) – zlato, Olimpijske igre (Rio) – zlato

2017. Svetska liga (Ruzi) – zlato, Svetsko prvenstvo (Budimpešta) – bronza

2018. Mediteranske igre ( Taragona) – zlato, Evropsko prvenstvo (Barselona) - zlato!

(Telegraf.rs)