230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Arheolozi tvrde da su riješili zagonetku uskršnjeg ostrva?!

Uskršnje ostrvo ili Rapa Nui, u tihom okeanu sadrži od 300 moaija - džinovskih kamenih kipova. Arheolozi i naučnici koji proučavaju kipove sada tvrde da su riješili zagonetku kamenih misterioznih kipova na uskršnjem ostrvu!...

190121 rapanuui

1988. godine, Uskršnje ostrvo je upisano u UNESCO kao nacionalni park u listu svetske baštine.

Za one koji ne znaju ostrvo je 5. aprila 1722. godine otkrio holandski moreplovac Jakob Rogeven. Кako je bio Uskrs, ostrvo je nazvano Uskršnje ostrvo. Sve do 1888. godine ostrvo nije pripadao nikome, a onda je pripojen Čileu kao najbližoj državi. Dolaskom turista ostrvo je opet poprimilo stari naziv Rapa Nui.

Projekt pod nazivom "Skulpture Uskršnjeg ostrva" okuplja stručnjake i arheologe koji pažljivo iskopavaju preko 1.000 skulptura širom ovog ostrva da bi otkrili tajne ovih misterioznih stbova- kipova kao i ljudi koji su ih izgradili.

Stručnjaci i arheolozi tvrde kako su riešili jednu od najvećih misterija i odgvororili na pitanje zašto su džinovske skulpture-kipovi na uskrišnjem ostrvu postavljeni tamo gde jesu.

Po njima kameni kipovi ukazuju na izvore pitke vode, a navodno su i dimenzije moaija povezane s količinama.

"Značaj otkrića je u tome što raspored kipova ne označava neko neobično mesto za održavanje rituala. Iako ima simbolično značenje ono je integrisano u život zajednice", objašnjava saradnik istraživanja, profesor Carl Lipo sa Univerziteta Binghamton u New Yorku.

 

Rezultati novog istraživanja, objavljenog u magazinu "Plos One" ukazuju na to da su moaji putokaz do pitke vode, a ono što se isprva činilo kao "izuzetak od pravila", naučnici koji proučavaju kipove na uskršnjem ostrvu su povezali sa skrivenim izvorima u obližnjim pećinama.
uskršnje ostrvo kipovi

Prethodna iskopavanja su povezala stvaranje skulptura sa raznim ceremonijama.

Tako je ispod jedne skulpture pronađena kamena rezbarija na kojoj se jasno vidi kanu, odnosno vaka, jedino tadašnje sredstvo prevoza, kojim su prvi stanovnici uskršnjeg ostrva na njega i doveslali sa preko 2.000 kilometara udaljene – Polinezije.

Pitanje koje se i dalje nameće, kako su stanovnici Uskršnjeg ostrva uspeli izgraditi tako veličanstvene ogormne i teške kipove? Moderna civilizacija ni arheolozi niti naučnici još nisu dali konkretan i jassan -tačan odgovor na ovo pitanje...

Jedino što je što se zna je to zbog prevelikog obožavanja ovog kulta uspeli istrebiti gotovo svu šumu na ostrvu i tako sebi, stanovnici ovog ostrva ugroziti svoju životnu egzistenciju. (Zanimljivosti dana)