230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kazne za neizdavanje fiskalnih računa do 20.000 KM

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Nacrt izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama, kojim su za neizdavanje fiskalnog računa predviđene kazne od 10.000 do 20.000 konvertibilnih maraka, koje moraju biti plaćene u roku od dva dana kako na objekat ne bi bio stavljen katanac.

190219 fiskalni

Ministarka finansija RS Zora Vidović objasnila je da je ovim izmjenama definisana novčana kazna kao zamjena za zatvaranje objekta.

- Ako kazna bude plaćena u roku od 48 časova, objekat neće biti zatvoren. U suprotnom, biće zatvoren 30 dana, a ne 15, kao što je bilo propisano do sada. Ponovljenim prekršajem novčana kazna bila bi dvostruko veća, a objekat zatvoren 60 dana - rekla je Vidovićeva nakon sjednice Vlade Srpske i naglasila da ovim zakonskim rješenjem žele da umanje nivo sive ekonomije, što podržava i poslovna zajednica.

Vidovićeva je navela da je Vlada utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, kojim je predviđeno da poreska osnovica bude umanjena 100 odsto za ulaganja u opremu i postrojenja.

- Oni koji budu ulagali u opremu i postrojenja neće biti oporezovani, a vodili smo se činjenicom da je naša privreda još tehnološki zaostala - pojasnila je Vidovićeva.

Ministri su usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu jer Centralna banka BiH namjerava da sačini registar računa za fizička lica.

- Ovi zakoni proističu iz ekonomskih reformi koje je utvrdila Vlada Republike Srpske. Naš cilj je rasterećenje privrede i vjerujem da ćemo u ovoj godini imati još zakona koji će se odnositi na poboljšanje uslova u privredi - naglasila je Vidovićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže za “Glas Srpske” da poslovna zajednica podržava sve vidove borbe protiv sive ekonomije te da nije toliko važno kolike su kazne, već da se zakonski propisi jednako primjenjuju na sve.

- Nisam za drakonske novčane kazne, posebno kada nisu možda dovoljno iskorišćena ni postojeća zakonska rješenja. Inspektori moraju kvalitetnije sprovoditi kontrole jer ima objekata koji su pod određenom političkom zaštitom i u koje inspektori i ne dolaze u kontrolu - tvrdi Škrebić i dodaje da podržavaju borbu protiv svih zloupotreba, rada na crno i sive ekonomije, ali pod uslovom da nema privilegovanih.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić ističe za “Glas Srpske” da su, prema dosadašnjim propisima, za neizdavanje fiskalnog računa preduzetnici plaćali kaznu od 500 maraka, a na objektu je katanac stajao 15 dana.

- Na inicijativu privrednika insistirali smo da ne bude zatvaranja lokala i da, ako već mora, budu povećane novčane kazne. Što smo tražili, to smo i dobili. Mislim da je kazna od 10.000 КM ogromna i da će se ona više odnositi na pravna lica, ali, realno, krajnje je vrijeme da se uozbiljimo. Najgora varijanta je zatvaranje lokala jer u tom slučaju gubimo mušterije, pa nema ni zarade i potrebno je više mjeseci mukotrpnog rada da se to povrati - rekao je Bratić.

Stari studenti

Vlada RS je po hitnom postupku usvojila i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju s ciljem produženja roka za završetak studija za stare studente. Na sjednici je, između ostalog, utvrđen Nacrt zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je do 30. juna 2021. godine produžen rok o usklađivanju tri zaposlena na 1.000 stanovnika. Taj rok trebalo je da istekne 30. juna ove godine.

GLAS SRPSКE