230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Da li je bolje ljetno ili zimsko računanje vremena?

Gotovo 80 odsto stanovnika Starog kontinenta želi da se ukine pomjeranje časovnika. Ipak, i dalje nije najjasnije da li ćemo ostati na zimskom ili ljetnom računanju, kao i koje je od ta dva bolje?

190331 sat

Većina ispitanih Evropljana složila se da je za ukidanje zimskog računanja vremena, ali da li je ljetno računanje zaista bolje?

Naime, dosadašnja istraživanja pokazala su da je prvi problem kod ljetnog računanja vremena taj što su jutra prilično dugo mračna, a to nikako ne odgovara sjevernim zemljama gde zimi sviće dosta kasnije.

“Ispitivanje zdravstvenih efekata svake opcije bi prevagnulo ka zimskom računanju”, tvrdi Timo Partonen, profesor u finskom Nacionalnom institutu za zdravlje. “Više studija pokazuje da su svjetlija jutra tokom godine bolja opcija. Isto tako, istraživanja koja su proučavala unutrašnje biološke časovnike imaju slične zaključke”, pojasnio je.

Stručnjaci iz Rusije su za to vrijeme zabilježili povećan broj jutarnjih saobraćajnih nesreća, više prijavljenog stresa kod ljudi, kao i generalno više zdravstvenih problema.

Ipak, ne slažu se baš svi sa ovim tvrdnjama. Jedno malo starije istraživanje naučnika sa Kembridž univerziteta pokazuje veće prednosti ljetnog računanja vremena. Naime, oni su primetili smanjen broj saobraćajnih nezgoda, kao i smanjenje potrošnje električne energije u kritičnim vremenima za 8 odsto.

Osim toga, ljetno računanje vremena idu u prilog i razvoju turizma - zahvaljujući dužem dnevnom svjetlu ljudi češće posjećuju turističke atrakcije i restorane i to najčešće nakon radnog vremena.

Hendrik Volf sa Univerzitetu podsjeća na istraživanja koja su pokazala da se tokom ljetnog računanja vremena povećaju i fizičke aktivnosti, poput rekreacije, što je bolje od sjedećih aktivnosti kao što su igranje igrica i gledanje televizije. (Nationalgeographic.rs)