230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kako bi i da li bi ravna Zemlja funkcionisala?

Zamislite samo da je Zemlja ravna ploča. Kako bi i da li bi to uopšte funkcionisalo?

190503 Ravna Zemlja

Danas je skoro nemoguće zamisliti da je Zemlja ravna ploča, ali u većem delu istorije ljudi su verovali da je naša planeta ravna. Ipak, jedna od stvari koju su naši preci zanemarili jeste gravitacija.

Kako bi uopšte gravitacija delovala na ravnu ploču?

Mnogi čudni efekti na Zemlji bi proistekli iz odnosa ravne ploče i gravitacije. Ova osnovna sila univerzuma bi značajno promenila "palačinka planetu" na nekoliko neverovatnih načina. Pre svega, zapamtite da vas gravitacija Zemlje ne vuče na dole, već vas vuče ka centru čitave planete. Dakle, ako stojite u samom centru diska, osetićete gravitaciju, ali što se više odmičete od centra imali biste osećaj kao da vas nešto konstantno vuče i vraća.

Gravitacija ne bi samo vukla ljude i životinje, takođe bi svu vodu na svetu povukla ka sredini. Kao rezultat toga, naša planeta bi imala jedan veliki okean na sredini, ostavljajući ivice van okeana suvim. Kopnene životinje bi živele u tom prstenu oko okeana, oslanjajući se blago ka unutra. Zbog fenomena pod nazivom gravitropizam, koji uzrokuje da biljke usmeravaju svoje korenje ka centru gravitacije, svo drveće i grmlje bi se iskrivilo.

Šta bi se onda desilo sa svemirom?

Postoji i pitanje šta se tačno dešava sa svemirom, ako je naša planeta ravna. U poznatom modelu Sunčevog sistema Zemlja je okrugla i orbitira oko Sunca, koje je takođe okruglo. Ali da je Zemlja ravna, ne bi kružila oko Sunca. Umesto toga, Sunce bi bilo mnogo manje od Zemlje i kretalo bi se, zajedno sa Mesecom, visoko iznad ploče kao da su privezani za Severni pol - "centar Zemlje". Postoji samo jedan problem - šta ih drži tamo gore? Nema poznate sile koja bi mogla levitirati dva nebeska tela visoko iznad masivnog objekta, pritom održavajući ih u večitom kružnom kretanju.

Prema klasičnoj karti ravne Zemlje, obod sveta je zid leda obično nazivan Antarktik, a sam centar je Severni pol. Ideja da se Sunce okreće oko spoljašnjeg okvira može objasniti zašto su dani toliko kratki, a noći tako duge u nekim mesecima kada biste se približavali arktičkom krugu. Ali to ne objašnjava kako se situacija menja za vreme druge polovine godine, sa tamnim danima na jugu i večitim sunčevim zracima na obalama Islanda.

Sve ovo izostavlja činjenicu da satelitska komunikacija ne bi bila moguća na ravnoj Zemlji. Ne bismo mogli lansirati objekte u orbitu ako ni ne znamo koje sile održavaju Sunce i Mesec. Sateliti bi morali da se izbore sa tim silama kako bi ostali tamo gore. A pošto, zapravo, postoje sateliti u orbiti, moramo doći do zaključka da je Zemlja i dalje okrugla.

Izvor: curiosity.com