230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Zbogom naočarama: Uskoro će nam za bolji vid biti potrebne samo kapi za oči?

Novo istraživanje izraelskih naučnika ukazuje da bi nam u vrlo bliskoj budućnosti određene kapi za oči sa nanočesticama mogle poboljšati vid toliko da uopšte nećemo imati potrebu za naočarama.

190606 i origin

Tim oftamologa sa Univerziteta Bar-Ilan u Ramat Ganu i medicinskog centra Šare Zedek, napravio je i testitao “nanokapljice” koje će u kombinaciji sa laserom poboljšati dalekovidnost i kratkovidnost.

Početak kliničkih testiranja na ljudima trebalo bi da počne krajem 2018. godine, a postupak će se sastojati od tri koraka.

Prvi korak će biti aplikacija na pametnom telefonu pacijenta koja će meriti reakciju oka, odnosno prelamanje svetlosnih zraka u dioptrijskom uređaju oka, što nam omogućava stvaranje slike u rožnjači. Potom će se stvarati laserski uzorak koji se projektuje na površinu rožnjače. Taj hirurški zahvat će trajati manje od sekunde.

Nakon toga, pacijent dobija posebne kapljice s nanočesticama koje će ući u plitki, gornji sloj nastao ablacijom na površine rožnjače. Kapljice će menjati preloma svetlosti što koriguje problem vida koji pacijent ima.

Ono što je najbolje u celoj priči jeste to što će ljudi koji imaju probleme sa vidom kapi moći da stavljaju kod svoje kuće, bez asistencije doktora.

S obzirom na to da je u pitanju neagresivni tretman, jedina mana ovog zahvata će biti taj da će se oko postepeno zalečiti tako da će se poboljšanja smanjivati. Zbog toga će pacijent morati da ponavlja isti proces na svaka dva meseca ukoliko želi da zdrži besprekoran vid.

Zev Zalevski, profesor elektroinžernjerstva i nanofotonike sa Univerziteta Bar-Ilan tvrdi da se ovaj tretman znatno razlikuje od regularnog laserskog kojim se uklanja značajan deo rožnjače. (Izvor: Nationalgeographic.rs)