230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Novinari i policija neometano da rade svoj posao

Predstavnici Udruženja novinara Republike Srpske održali su radni sastanak sa načelnicom Odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirnom Miljanović.

190715 novinari policija

Na sastanku koji je održan nakon debate „Policija i novinari na javnim skupovima: prava i obaveze“, bilo je riječi o narednim koracima kojima bi se smanjio broj nesporazuma i sukoba između medijskih radnika i policijskih službenika na terenu.
Udruženje novinara Republike Srpske poziva medijske radnike da prilikom rada na terenu i praćenja javnih događaja, koje obezbjeđuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, obavezno, na vidno mjesto, istaknu akreditaciju izdatu od strane medijske kuće za koju rade.

Udruženje novinara Republike Srpske poziva i policijske službenike da prilikom rada na terenu imaju istaknut natpis sa imenom i prezimenom i/ili policijsku legitimaciju/značku u skladu sa odlukom koja propisuje izgled uniforme, ali i u skladu sa Zakonom o policiji Republike Srpske.

Policijske službenike pozivamo da se prema medijskim radnicima odnose u skladu sa zakonom, uljudno i uz puno uvažavanje. Medijske radnike pozivamo da poštuju procedure i da uvažavaju policijske službenike.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u prethodnoj godini zabilježeno je pet napada na medijske radnike od kojih je najdrastičniji pokušaj ubistva novinara Vladimira Кovačevića. Prema istim podacima u dva slučaja riječ je o prijetnjama putem društvenih mreža i/ili komentara na portalima, u jednom slučaju riječ je o ugrožavanju sigurnosti i u jednom slučaju riječ je o oštećenju ili oduzimanju tuđe stvari.
Ovim putem pozivamo medijske radnike da svaku prijetnju sa kojom se susretnu prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i Udruženju novinara Republike Srpske.

Udruženje novinara Republike Srpske