230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Porsche i Boeing rade na letećem automobilu

Leteći automobili su sve interesantnija tema te zaokupljaju pažnju proizvođača, a partnerstvo Porsche-a i Boeing-a bi moglo rezultirati jednim takvim vozilom.

191014 leteci automobil

Ilustracija (Foto: Youtube screenshoot)

Oni su potpisali memorandum o razumijevanju kako bi zajednički istraživali premium tržižte gradske mobilnosti u zraku.

Partnerstvo će kreirati tim koji će raditi na različitim aspektima urbane zračne mobilnosti. Tim će analizirati potencijalno tržište za premium vozila i kako bi ih ljudi koristili. Ali partnerstvo se odnosi na više od samog istraživanja ideje.

Porsche, Boeing i Aurora Flight Sciences, Boeingovom podružnicom, zajedno s kompanijama Porsche Engineering Services i Studi F.A. Porsche, proizvešće testni prototip potpuno električnog vozila koje će moći vertikalno polijetati i slijetati.

Ideja o letećem automobilu zvuči sjajno ponajviše zbog pravolinijskog prijevoza od tačke A do tačke B, što znači da bi zakrčene raskrsnice postale prošlost.

Porsche-ova studija iz 2018. godine navodi da će tržište rasti nakon 2025. godine te da bi zračni transport prevozio ljude brže i efikasnije od aktuelnih načina prijevoza.

Leteće automobile ne možemo očekivati brzo iako su neke kompanije dala čvrsta obećanja. Međutim, razvoj takvog vozila je dugotrajan proces, a potom slijede zakoni i sigurnosni standardi.

(Izvor: Capital)