230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Gorivo može pojeftiniti još maksimalno 10 feninga

Cijene goriva na većini benzinskih pumpi u Srpskoj su na minimumu i teško je očekivati značajnije korekcije naftnih derivata, poručili su naftaši.

130306 nestro1

(Foto: Arhiva 2013.)

Saglasni su da pad cijene američke nafte, koja je u ponedjeljak prvi put otišla u minus zbog gašenja privrednih aktivnosti, gomilanja zaliha i nedostatka skladišnog prostora, neće uticati na korekcije na domaćim pumpama.

Cijena američke nafte je skliznula u minus jer uskoro ističe ugovor za majsku isporuku referentne nafte, te je obim trgovanja mali jer nije lako naći kupce. Međutim, pale su i cijene za kasnije isporuke, poslije maja, gdje je zabilježen veći obim trgovine.

Direktor “Krajinapetrola” Banjaluka Milovan Bajić rekao je da su cijene na pumpama u Srpskoj značajno pale. Na njihovim pumpama litar dizela košta 1,66 maraka, benzina 95 1,69 maraka, a auto-gasa 0,99 KM po litru.

– Cijene su na minimumu ili će dostići taj minimum. Moguć je i dalji blagi pad cijena goriva, ali postoji granica ispod koje ne možemo ići zbog nameta države. Ta granica je otprilike oko 1,50 maraka po litru goriva, koliko i iznosi trenutno na pojedinim pumpama. Do većeg pada cijena može doći samo u slučaju nekih državnih intervencija, odnosno odricanja ili smanjenja naknada, ali o tome je sada nezahvalno pričati – kazao je Bajić.

Naglasio je da je promet značajno pao na pumpama “Krajinapetrola”, te da ako trenutno stanje potraje, biće u pitanju i isplata plata radnicima.

Istu poruku šalju i iz “Neškovića”, gdje vozači za litar goriva u Banjaluci treba da izdvoje od 1,45 do 1,50, dok u Trebinju ta cijena doseže 1,63 marke po litru.

– Cijene su znatno pale u posljednjih desetak dana i mi za sada nećemo korigovati cjenovnike jer imamo velike zalihe. Ako se trenutno stanje zadrži, pratićemo situaciju i u skladu s tim reagovati. Cijene još mogu najviše da padnu od pet do deset feninga po litru i ispod toga nećemo sigurno ići zbog nameta koje imamo prema državi – rekao je komercijalni direktor “Nešković DOO” Jovica Vučković.

U Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori RS ističu da su distributeri cijene goriva na benzinskim pumpama u RS prilagodili stanju na svjetskom tržištu i novoj Uredbi Vlade RS o ograničenju marže u maloprodaji.

– Ne vjerujemo da ima prostora za dodatno sniženje cijena, osim u slučaju da gorivo od rafinerija nabave povoljnije nego što je to trenutno. Akcize i drugi nameti koje država prihoduje od svakog prodatog litra goriva i dalje su na istom nivou od jednu marku – naveli su u Grupacije za promet nafte.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da ovih dana nabavna cijena dizela i benzina 95 sa svim uračunatim obavezama državi iznosi 1,30, odnosno 1,23 marke.

– Litar uvezenog dizela u BiH ovih dana košta oko 0,41 marku. Na tu cijenu obračunavaju se akcize, putarine i PDV, pa nabavna cijena iznosi 1,30 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža – naveo je Kovačević.

Tržište

Kada je riječ o benzinu 95, Kovačević ističe da litar košta oko 0,30 feninga, odnosno kada se na nabavnu cijenu dodaju sve obaveze državi, litar košta 1,23 KM.

– Sve ostalo do prodajne cijene na tržištu je veleprodajna i maloprodajna marža – dodao je Kovačević.

(Izvor: Glas Srpske)