230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

NAKON PEDESET GODINA: Kuba spremna na pregovore sa SAD

Kastro je istakao da je spreman da raspravlja i o problemima demokratije, ljudskih prava i ostalih tema, ali na ravnopravnoj osnovi jer nisi ničija kolonija. Ukoliko SAD želi suprotstavljanje s Kubom, onda bi do toga trebalo doći u bejzbolu ili u nekom drugom sportu, našalio se Kastro.

120727-kastro

Kubanski predsednik Raul Kastro u četvrtak je održao govor povodom obeležavanja Dana revolucije u kojem je najavio da je spreman da razgovara s američkim zvaničnicima.

Kastro, koji nije održavao govore na toj manifestaciji u protekle dve godine, obratio se Kubancima u istočnoj pokrajini Guantanamo. On je rekao da će održati razgovore s Amerikancima, "sve dok to budu razgovori između ravnopravnih sagovornika", prenosi "BBC".

Dve zemlje nemaju diplomatske odnose već pet decenija.

Kubanski predsednik izjavio je da je ponuda o razgovorima ponuđena američkoj strani putem diplomatskih kanala i da kubanska strana nije stavila nikakava ograničenja na teme razgovora.

Svakog dana, kada oni to požele, sto za razgovore je spreman, rekao je Kastro. On je istakao da je spreman da raspravlja i o problemima demokratije, ljudskih prava i ostalih tema, ali na ravnopravnoj osnovi jer nisu ničija kolonija.

Kuba će ostati nezavisna i slobodna, poručio je on i dodao da ništa nalik na ustanke u Libiji ili Siriji, podržane od stranih sila, neće se desiti u njegovoj zemlji.

Ukoliko SAD želi suprotstavljanje s Kubom, onda bi do toga trebalo doći u bejzbolu ili u nekom drugom sportu, našalio se Kastro.

- Ja sam za bejzbol, jer nekada oni pobeđuju, a nekada mi – rekao je.

Govoreći o unutrašnjim temama, on je istakao da će se društvene i ekonomske reforme na Kubi odvijati "korak po korak".

Današnjom ceremonijom obeležila se 59. godišnjica napada na vojnu kasarnu Monkada, koji se često smatra početkom revolucije koju je predvodio Raulov stariji brat Fidel Kastro.

Fidel Kastro često je koristio obraćanja na Dan Revolucije kako bi objavio velike političke odluke.

Ovogodišnja proslava počela je u zoru uz muziku i govore.

Potpredsednik Kube Jose Ramon Mačdo Ventura izjavio je da će Havana nastaviti da insistira da se zatvori američka pomorska baza u Guantanamo Beju.

- Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv takvog flagrantnog kršenja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i nikada nećemo prestati da se borimo za taj naš komad zemlje – rekao je on.

(Mojportal.ba)