230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

10 najbizarnijih olimpijskih disciplina

Ljetne olimpijske igre u Londonu su počele i trajaće sve do 12. avgusta. Mnogi će, nesumnjivo, pratiti razne događaje, međutim, ono što neće videti su bizarni sportovi koji su jednom bili deo olimpijskih igara, a danas više nisu – od dvoboja pištoljima do plivanja s preponama.

120730-igre

 

Održavanje Olimpijade svoju tradiciju vuče iz antičkog perioda

Biciklistička trka od 12 sati (1896)
Sedmorica biciklista krenula su u pet ujutro i vozila do pet poslepodne. Od sedam takmičara četvorica su odustala pre podneva, a pobednik je bio Adolf Schmal iz Austrije koji je uspeo da pređe oko 288 kilometara. Osim Schmala, samo je još jedan takmičar završio trku, ali je izgubio je jer je Austrijanac na početku uspeo da napravi krug više nego ostali.

Uspinjanje po užetu (1896, 1904, 1906, 1924. i 1932)
Ako vam ovaj događaj zvuči prejednostavno, to je zato što stvarno jeste takav. Radi se o uspinjanju po užetu pritom koristeći samo ruke. Čini se da se za olimpijska disciplina preselila u vojnu obuku i tamo ostala.

Pucanje u golubove (1900)
Mnogi će pomisliti das u u pitanju glineni golubovi, ali na žalost i sramotu Olimpijade u Parizu 1900. više od 300 pravih ptica bilo je ubijeno u ovoj bizarnoj disciplini. Srećom, to je bio prvi i poslednji put da se tako nešto dogodilo – što i nije preterano čudno nakon što je olimpijski teren verovatno bio prekriven mrtvim golubovima i krvavim perjem.

Plivanje s preponama (1900)
Plivači koji su učestvovali u plivanju "s preponama" morali su da se penju, pa zatim da skaču s čamca na čamac i posle toga da rone ispod niza čamaca. Događaj se odvijao na reci Seni, pa su takmičari, osim jedni protiv drugih, morali da se bore i protiv rečne struje. Radi se o još jednom događaju koji se nikada nije ponovio.

Povlačenje konopca (1900 - 1920)
Jedina prednost povlačenja užeta nad ostalim sličnim disciplinama jeste što su je stari Grci uveli u originalnim takmičenjima pre 2.500 godina. U modernom potezanju konopca dva tima od po osam takmičara povlačila bi uže dok ne bi uspeli da privuku protivnike dva metra prema sebi. Ako nakon pet minuta nije bilo pobednika, takmičari koji su u tom trenutku uspeli da povuku drugi tim više napred bili bi proglašeni pobednicima.

Dvoboj pištoljima (1906. i 1912)
Srećom, ne radi se o pravom dvoboju, već o pucanju u lutke na kojima je bila meta.
Lutke su bile obučene u frakove – verovatno kako bi dočarale ubijanje pravog protivnika.

La Canne (1924)
Mačevanje sa štapovima za hodanje vrlo je slično uobičajenim mačevalačkim takmičenjima. Razlika je samo u izboru oružja. U pitanju je francuska borilačka veština koja se razvila početkom 19. veka radi samoobrane za gospodu.

Mahanje toljagama (1932)
Mahanje toljagama je 'muževna' varijanta ritmičke gimnastike. Radi se o disciplini koja je nalik žongliranju bez puštanja čunjeva – takmičari su s toljagama morali da izvode razne vizuelno zanimljive figure.

Kabadi (1936)
Kabadi je možda najlakše opisati kao igranje graničara bez lopte. Dva tima morala su da pređu na protivničku stranu igrališta kako bi se rvali sa protivnikom da bi se potom ponovo vratili na svoju polovinu bez obzira na ishod borbe. U pitanju je sport koji je vrlo popularan u jugoistočnoj Aziji.

Hokej na rolšulama (1992)
Hokej na rolšulama je zapravo isti kao normalan hokej. Jedina razlika je u tome što su takmičari nosili rolšule umesto klizaljki, a utakmica se održavala na suvom čvrstom tlu. Jedine godine kad se na Olimpijadi održao hokej na rolšulama Argentina je pobedila Španiju i odnela kući zlato. (Vesti-online)