230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kolumna: Kiseli kupus

Vino nije nimalo loše, Aco će ga popravit ako bude trebalo. Ipak, da ispunimo dato obećanje i preko ovih stranica podjelimo recept za pravljenje najboljeg kiselog kupusa u Trebinju.

101224-kupus

Naravno, ova formula se ne odnosi na zainteresovane pojedince ljubitelje kiselog kupusa koji su oženjeni iz Ljubomira i Aranđelova. Savjet za njih je da puste ženama da rade kako su ih njihovi stari učili, sa napomenom da je dobro da i kupus "dođe" sa istih područija.

Za ostale (ne)sretnike, koji u ovim zimskim danima vole uživati u ukusu kiselog kupusa, a ne mogu otići na ručak kod ovih gore pomenutih evo i recepta.

Potrebno :

1. Kupiti ili na poklon dobiti dvije vreće glavatog kupusa iz Aranđelova ili Ljubomira. Vreće bi trebale biti pune i povelike

2. Kupus bi trebalo da odstoji 5-10 dana nakon branja

3. Nabaviti kacu od 80 litara. Valja razmisliti o kupovini, mada je mnogo bolje zajmiti kod komšije, jer ti nakon pojedenog kupusa smeta cijelu godinu, pa je prenosiš iz garaže u ostavu i obratno. Onako mu je vratiš, kad kupus bude pri kraju, pa nek se on sa njom pati do sledećeg pozajmljivanja.

4. So. Kako se nekako u isto vrijeme sa kupusom soli meso i kači u sušnice svi imaju soli u velikim količinama. Pa ako Ti nemaš neko će ti rado dati malo. Jer potrebno je samo 3%.(od zapremine kace)

5. Daš ženi da nožem izvadi kočanje, a rupe napuni solju. To je za "svaki slučaj" jer nož je opasan, a so ujeda kožu. Ne bi valjalo da se vrli domaćin povrijedi ili da mu ruke budu oštećene.

6. Da se glavice kupusa dobro zbiju u kacu neophodno je da se jedan broj izreže u četvrtke. Sa izrezanim komadima (četvrtkama) dobro popuniti kacu red po red. Poslije svakog reda iz ruke odokativno dosoliti. Domaćin treba da bude prisutan kako bi žena to dobro složila, a i da nešto ne pogriješi.

7. Dobro bi bilo sve to potopiti u izvorsku ili čatrnjsku vodu. Da nema hlora, a i nekako se ova česmovača oće pokvarit. E tu na red dolazi vrli naš domaćin, koji mora da odvoji bar jedan vikend ili dva, da nabavi baš takvu vodu. Treba da okupi svu svoju ekipu, da ne bi išao sam, i da bi posao bio uredno završen, te da mu ne bi bilo dosadno. U slučaju da domaćin dođe u iskušenje i napije se, bilo bi poželjno da vodu ipak donese ili pošalje prije nego što se žena odluči da uspe ovu sa česme.

8. Na preliven kupus, staviti "one" kružne plastike sa buvljaka ili drvene letvice, pa pritisnuti sa 4 tegle od po kilo, pune vode i zatvorene naravno. To uraditi kvalitetno, da kupus obavezno bude potopljen.

9. Sve to prekriti gazom ili dječijom pelenom, pod uslovom da je oprana. Ne zavijati poklopac. Nakon dva dana probati da li je slano i ako nije, a obično nije, dodati još malo soli. Dobro je povremeno vodu (raso) pretočiti. Dalje - ne dirati ništa.

10. Šta se potom desi, kako se kupus ukiseli i bude onako dobar za jelo, ja zaista ne znam, niti me interesuje, ali ko ovako uradi imaće kupusa na pretek. I to ne bilo kakvog već najboljeg kiselog kupusa u Trebinju.

Dodatak za gurmane

Ljubitelji kiselog kupusa kažu da je odličan za svakodnevnu salatu, ali i za druge specijalitete. Najbolje se pokazao u podvarku. Dobra šerpa, pa red mesa, pa red kiselog kupusa, pa tako jedno 7 puta. I da se krčka oko desetak sati, ko voli može dodati i malo ljute, ali ne mnogo nego ono taman. Svi začini su naravno dobrodošli. Ko voli ribu, kažu da je isto, red suve ribe pa red kupusa, red ribe... I važno je naravno opet 7 puta i opet desetak sati. Pa u kasno zimsko popodne par tanjra podvarka, pa onda koja boca onoga vina od neki dan, pa onda nešto slatko, pa onda ... I tako, treba zimu prezimiti zdrav, a kažu i da je kiseli kupus vrlo zdrav, ima vitamina i to, pa izvolite probajte.

O ukusu i kvalitetu ovoga mog kupusa pitajte najredovniju čitateljku ove kolumne Nadu K. njoj ću sigurno poslati dio. Bar dvije - tri glavice, jer bilo kako bilo ona će i dalje čitati kolumnu i vjerovati da je baš ovaj kupus najbolji u Trebinju. Ljubav nije pura, a o ukusima zaista ne vrijedi raspljavljati.

                                                                                             L.