230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kolumna: Njegov rođendan

Utemeljio si Crkvu Ljubavi. Od jevrejske svete krvi rođen, hrišćanima si Drugo lice Trojednoga Boga. Muslimani te poštuju kao proroka Alahovog. Japanci te crtaju kosih oči, crnci kao kovrdžavo crnče u naručju Majke.

110107-ikona-bozica

Vrijeme se računa od kad si se Ti rodio. Kažu da se ništa novo na svijetu, osim Tebe, ne desi. Ljubav Tvoja se i danas uči. Samo je rijetki nauče. Svi na svijetu sa Tobom imaju neke veze. Od Trebinja do Aljaske, od Afrike do Australije. Na prvi pogled reklo bi se, ide dobro.

Ali, umjesto da Ljubav do sada zacari i da je svi poznamo, mi Te stalno i uspješno izbjegavamo. I u sebi i oko sebe. Dalje, hrišćani ne vole muslimne i Jevreje, Jevreji hrišćane i muslimane, muslimani Jevreje i hrišćane. Ni jedni, ni drugi, ni treći naravno ne vole ni one ostale. Niko ni sa kim. A što se hrišćani međusobno ne vole, e to je tek šou. Bolje bi bilo reći da se međusobno ne podnose. Gade se jedni drugih i drugi trećih ...

A o Ljubavi, i „suglasju sveglasja", niko ne misli, to nije važno. Mislimo da smo baš mi oni pravi, zato što smo upravo mi. Koje nas to vrline odvajaju od drugih? Možda smjernost, čovjekoljubje, strpljenje, krotost, praštanje, ljubav... Koga briga za to. Posebno za ljubav, izgleda da je dosadna, treba se žrtvovat, a i svaki od nas svoju teoriju ima. Teorija je nama sasvim dovoljna.

Dvadeset vijekova prohujalo je, od čudesne one noći. Tad si na svijet došao kao izbjeglica i niko te u svoju kuću nije primio. Ostala Ti mala, hladna pećina. Kakvi smo, još si dobro i prošao.

Da si se danas rodio, mediji bi prenjeli svi, i bio bi udarna vijest. Sa malo sreće i reklame možda i cjela dva dana. I jednako efikasno bi bio likvidiran. Životodavče. A možda bio ubijen efikasnije i podmuklije, jer ipak smo neke tehnike razvili, za ovo nešto vremena što je prošlo.

Tvoj rođendan je ipak i prilika, a nadamo se jednom i svima, da se izmirimo i jedni drugima oprostimo, zato oprosti. Što se tiče susreta u ljubavi, uvjek je isto:

Iza sedam gora, iza sedam mora,

postoji Cvijet, a njegov miris donosi Radost,

mnogi su išli i mnogi su se vratili,

ne pitajte one koji su se vratili,

pitajte one koji su ostali.

Sretan Ti rođendan. A evo i poklon:

Kako bi Tvoje rođenje danas izgledalo, pogledaj na video snimku, koji mi je poslao moj pobratim, da me obraduje. A mi svi zajedno na kraju da obradujemo Tebe, Gospode.

                                                                            L.