230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kolumna: Šta to mi pišemo?

Kolumna (lat. columna - stub) - već u antičkoj pismenosti redovi pisani jedan ispod drugog - sa marginom i ispred i iza redova - ličili su na stubove, pa se taj izraz zadržao i do novinskih stubaca, a tako je i žanr nazvan kolumna.

110121-pisanje

Kolumna je u novinarstvu stubačni tekst - često sa fotografijom autora – pisan u prvom licu s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama.

Prvi novinski komentator bio je John Hill, koji je 1751. s dnevnom kolumnom u oglašivačkim novinama „London Adviser" i književnom glasniku počeo pisati kolumne. Pisao je pod pseudonimom „Inspektor".

A kako kaže komentator „Blica", Milan Vlajčić : „duhovni otac današnje kolumne je prvi i dosad najbolji engleski leksikograf Samjuel Džonson (1709-1784), koji je ogorčen nivoom novina njegovog doba sam pokrenuo list „The Rambler" (lutalica, dokonjak), u kojem je od 1750. -1752. dva puta nedeljno ispunjavao gotovo cjelokupan prostor (208 brojeva), pišući na ivicama utiske o kulturnom životu i svakodnevici Londona."

Želeći da obogatimo stranice Lokportala, dodali smo i mi „dugme" Kolumna. Prvenstveno da bi se komentarisali pojedini događaji, objavljivali određeni tekstovi, vezani neposredno i posredno za naše Trebinje. Ali pišemo i na sve druge teme i događaje za koje smatramo da su zanimljivi. Naravno, niti našu kolumnu pišu profesionalci, niti mislimo da je najbolja na svijetu, niti da se mora zvati kolumna. Razmišljali smo iz ugla čitalaca ljubitelja kolumni, a ne pisaca istih.

Nastojimo da teme o kojima pišemo budu i poučne i šaljive i trebinjske i lijepe. Želimo da dajemo tačne informacije, ali i da se nasmijemo ...

Koliko smo uspješni i koliko ćemo tek biti to neka drugi procjene!

Kažu da danas kolumne pišu mnogi, i pametni i prosti, ali čitajući tekstove najboljih naših kolumnista vidimo da oni ne žale što danas pišu svi, već što kolumne ne pišu najbolji i najtalentovaniji. Jer mora se reći, kolumne su rezervisane samo za najbolje autore. Sigurno nismo najbolji, ali hajde da nađemo najbolje.

Ko bi trebalo da piše, a ko ne, teško je znati - ali evo našeg plana:

PIŠIMO SVI - LOKOPORTAL ĆE OBJAVLJIVATI

Lokoportal nošen mišlju da je u Trebinju korisno da se što više piše i čita, a smatrajući da su trebinjski srednjoškolci i studenti daroviti, misleći, mladi ljudi, od danas, stranice Lokoportala će biti otvorene za sve one koji su zainteresovani da napišu „koje slovo" te da na našim stranicama svoje radove i objavljuju.

Predlažemo svim našim čitaocima : napišite i pošaljite svoje tekstove, (komentare, razmišljanja, priče, pjesme), redovno ili ne redovno, na teme za koje Vi mislite da su lijepe i korisne. Napišimo svi po neki tekst, pjesmu, sve što volimo. Potpišite svojim imenom ili sa x, ali pišite. E-mail je uvijek This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Neko će biti uspješan više, neko manje, ali vjerujemo da ćemo imati šta da napišemo i šta da pročitamo. Lokoportal će vam prostor na svojoj stranici rado ustupiti i radovati se svakom Vašem radu. Naravno, tekstove uvrijedljivog sadržaja nećemo objavljivati.

Trebinje je dalo i pjesnika i pisaca i zaista mnogo talentovanih ljudi. Neka neki budući trebinjski pjesnik, koji je sada ...srednjoškolac, svoje prve radove objavi upravo ovde i ovako. Važno je da imamo gdje da objavimo i gdje da pročitamo.

Preskočio sam i ja oko dva miliona knjiga koje sam trebao pročitati, a nisam. Nadam se da ću nešto ipak nadoknaditi. Ali sam najviše volio, a i sada volim, dnevnike, a u novinama i na internetu kolumne. Da bih znao koja je najbolja kolumna ili kakva rečenica, a posebno stih, koristio sam staro pravilo : kada mi se to što pročitam toliko svidi da mi je sasvim jasno da sam i ja tako mislio, samo što nisam znao da kažem. E taj je najbolji. I jedino mi žao što ja to nisam napisao. Prvi.

U ime urednika Lokoportala

                                                                                              L.