230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kolumna: Juneći gulaš

Na red je došao i specijalitet među specijalitetima. Kad smo već odlučili da Vas obradujemo, a neke možda i naučimo raznim receptima za pojest i popit, vrijeme je da naučimo spremati jedno od najboljih jela na svijetu.

110128-kotlic04

Za pravljenje junećeg gulaša, osim dobre volje, potrebno je i malo iskustva i malo rizika. Recept za spremanje najboljeg gulaša u Trebinju, podjelićemo sa svima pa i sa konkurencijom, koju očekujemo na takmičenju krajem juna mjeseca ove godine. Naravno da se iskreno nadamo da će svi oni koji se upuste u ukrštanje varjača sa nama ovaj recept do tada zaboraviti. Pa da krenemo:

1. Prije samog kuvanja bilo bi lijepo da pripremimo kotlić i tronožac. Na kampu Izviđača na Ušću čekaće Vas ognjište, sto i drva.

2. Osnovna stvar koja bi trebala biti poznata prije loženja vatre je pitanje Glavnog kuvara. To je važno da ne bi svaki pijani pojedinac, pripadnik tima koji se takmiči, po svojoj volji dodavao : začine, upaljače, kamenčiće, pivo, rakiju, borove iglice i sl. u pobjednički kotlić. Glavnom kuvaru valja tepati (šampionu, majstore, genije) i samo za njega ponijeti malo viljamovke ili još bolje kajsijevače. Ali malo, da ga ne prevari.

3. Prvi i glavni sastojak je svakako jedan pravi komad junetine, težine do tri kila. Ipak, veća kilaža je potrebna svima onima koji okupe veliki broj posmatrača. Iskustvo je pokazalo da ovi posmatrači osim što se stalno smiju i klimaju glavom, vremenom (pred sam kraj kuvanja) toliko ogladne da na kraju glavni kuvar ruča pasulj koji izviđači daju džabe.

4. Meso je potrebno isjeckati na male komade, onako da taman dva stanu u kašiku kada sve bude gotovo. Da se komad od plećke najlakše sjecka, to ste sigurno već znali.

5. Luk. Drugi isto tako glavni sastojak, ovoga divnog jela, je razumije se luk. Valjalo bi pripremiti jedno kilo i po. Njega je potrebno isjeckati i dinstati u kotliću sa malo ulja ili vode bar jedno sat. Ali kako ko voli.

6. Na spremljen saft od luka dodajemo isjeckanu junetinu. Sve prelijemo vodom i pustimo da krčka isto tako jedan sat.

7. Nakon sata dodati oko kilo ili malo manje pire paradajiza. Ili kakve druge gustine da ne bude čorbasto, nego pravi gulaš - paprikaš. Samo ne makarone, špagete i tako to.

8. Začini. Začina se na treba bojati, svega po malo. Prvo naravno so, da bi bilo jestivo. Onda biber, bijeli luk, peršun, ljuta paprika, slatka paprika, korjen celera, list celera, ruzmarin, malo crnog vina, lovorov list, ... Mogućnosti su neograničene samo ne treba ni sa jednim pretjerati. I naravno pustiti da vre još jedan sat.

9. U četvrtom satu kuvanja važno je da oni što su već ogladnili nemaju tanjire i escajg, jer sam bio svjedok jedne katastrofe u samom finišu kuvanja. Isto tako važno je da se ne pokolebate pred sam kraj, već samo pustite da krčkanje uđe u 5. sat. Od 4. sata zabranjeno je prepadati kuvara da će gulaš zagoriti.

10. Zlatno je pravilo : samo glavni kuvar ima pravo da proba kad hoće i koliko hoće. I gotovo je kad on kaže da je gotovo, zato pažljivo sa biranjem glavnog kuvara.

11. Prije samog davanja uzorka za komisiju (jedan tanjir), lijepo je staviti još malo peršuna. Da ukrasi. Tek tada se može pritupiti postavljanju trpeze za sve goste i kuvare.

110128-kotlic03

U zavisnosti od broja Vaše ekipe i onih koji će sa Vama jesti jer su se našli tu, gladni, valja ponjeti i „malo" roštilja i nekolike gajbe piva, petaka vina i tako. Ukoliko nemate namirnice, a imate veliku ekipu koristite staro pravilo: kako gosti pristižu sve ostaje isto samo dojajete ljutu papriku.

Vaš pobjednički gulaš trebao bi da ima sledeće karakteristike : gustinu, boju, da bude malo ljut i da se svidi komisiji više od onih drugih.

110128-kotlic01

Ovom prilikom apelujemo na organizatora i molimo da selo (đedovina) članova komisije ne prelazi 350 metara nad morem. Jer kako se nadmorska visina povećava, smanjuju se kulinarsko-degustatorske sposobnosti. Ili da se takmičimo u nekim drugim disciplinama.

Siguran sam da ćemo pobijediti isto toliko koliko nisam siguran da se poslije pobjede nećemo pokondiriti. Ovo neka bude podsjetnik svima onima koji će učestvovati. Možda je važnije od same pobjede da učestvujemo, ali o tome bih radije pisao ljetos, kao pobjednik. Ko smije neka izađe na crtu, ekipa Lokoportala će Vas sigurno čekati. 

Kako je to bilo prošle godine pogledajte OVDE.

                                                                                    L.