230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kolumna: Svi na dijetu

04.02.2011. Ko je uspio pa preživio ovaj januar bez masnoće, pritiska i holesterola, možda bi mogao pokušati da se ovih dana sabere i počne sa kakvom dijetom ne bi li mu namučeni želudac odmorio. U Trebinju, ali i u cijeloj Hercegovini za prošli mjesec mora se reći: baš se dobro jelo.

110204-dijeta1

Klopa

Na meniju između ostalih đakonija, bilo je naravno i pečenja, sarme, kaštradine, kobasica, pite, slanine, pršuta, suvo bravlje, lešo teletine, sira iz ulja, ruske salate u neograničenim količinama i šta sve ne. Koliko smo kalorija za ovih, jedno 40 dana unijeli u organizam mislim da to ni jedan instrument ne može izmjeriti.

Jelo se meso od svih vrsta domaćih i divljih životinja. Nismo samo probali konzumirati meso ajkule. Mada i to ima da se kupi i posluži. Ali te ribe i to, to i nije pravo jelo. Kako smo varili meso, mislili smo samo na kolače. Meni su lično najmilije Ledene kocke, ali i Ruske kape, Oblande, Baklave i Tulumbe, a ne odbijam ni Bombice, sitne kolače i torte. Od torti samo bih spomenuo Švajcarsku tortu, najbolju. Ali i druge dolaze u obzir. Poslije svakog dobrog prežderavanja mesom, mora se pojesti i slatkog u velikim količinama. Kad se malo odspava ili pređe iz kuhinje na fotelju ipak ostaje želja za još. Tu nema rasprave ili kolebanja. Zna se - prelazimo na Eurokrem, najbolje ovaj naš Takovo-Trebinje. E to je prava poslastica. Jednu ili dvije šnite pa se može preći na Euroblok čokoladice isto tako Svislion-Takovo-Trebinje. Tri one najmanje su taman mjera. Sada se potpuno bezbjedno i zadovoljno odmaramo do večere. O konstantnoj potrebi za gaziranim i alkoholnim pićima ipak drugi put, tema je danas - dijeta.

Kada se sjetimo koliko smo, samo u januaru, hrane pojeli pravo je čudo što svi nemamo bar po 150 kila.

Ali danas je došao dan da sebi kažemo (po 1000-ti put), od danas ( čitaj sutra) - dijeta. Svi smo pretpostavljam, na granici sa kilima. Ako se udebljamo još 5 katastrofa. Međutim ako bi se kojim slučajem desilo da smršamo jedno 6-7, to bi nam omogućilo bar još dvije sezone prekomjernog hranjenja i liniju koja se svima sviđa. A nama najviše. Ko je toliko hrabar da razmišlja u ovom pravcu, nadam se da mu neće hrabrosti nedostajati da stane na vagu i utvrdi stvarno stanje.

Vaganje

Da bi se samo vaganje obavilo na najbezbolniji način potrebne su tri stvari. Prva je da čovjek (nažderani homo-sapijens), ima vagu. Bez nje, (vage) je zaista teško tačno utvrditi višak kilograma. Bilo bi dobro da ima onu digitalnu, fina je, nije ni skupa i ne laže više od 200 grama. Druga stvar je da se obavezno vaga sam.

110204-dijeta3

Kako bi mogao saopštiti najbližim, ali i svim drugim „dobroželateljima" onaj broj koji on hoće, a ne oni, pa makar morao malo i da slaže. Treća i najvažnija stvar je da se vaganje odradi u boksericama. Iskustvo je pokazalo da zaista manje pokazuje, nego kad si u trenerci, pidžami i sl.

Dijeta

Poslije vaganja i suočavanja sa hladnom istinom, potrebno je naći dijetu kakva nama odgovara. To bi bila naravno ona kojom se najlakše mrša.

110204-dijeta2

A dijeta ima raznih vrsta. Danas su najpopularnije UN dijeta, Mjesečeva dijeta, kupus dijeta, ali i Brza, Zdrava, Anticelulitna, Zelena, Limunova, ima ih zaista svih vrsta i imena. Ako do sada, nemate sopstvenu, izguglajte neku od ovih i počnite sa mučenjem. A gladovanje je svakako korisno za organizam. Tu su i savjeti za čišćenje organizma gladovanjem. To su sjajne preporuke za one koji su u stanju da se ozbiljno pozabave sobom. A ne za nas ostale koji ćemo sa dijetom završiti čim završimo čitanje ovih slova. O fizičkim aktivnostima koje pogoduju mršanju ne bih se sada bavio, jer ko voli da fizičiki radi taj nema kad da čita ovakve tekstove.

Primjeri

A ima i jedan sjajan penzioner (naš profesor), koji se uvijek držao taktite da čovjek treba da ima najviše kila u 40. godini, a onda svaku sledeću deceniju po 10 manje. Mršav znači zdrav. Ali kad već spominjemo penzionere, ima i priča za onu dvojicu u parku koji su hranili golubove.

Prvi pita:
- Gdje ti je hljeb za golubove?
Drugi odgovara :
- Mogu ja golubova i bez hljeba.

Možemo probati i one dijete, kad sve jedeš a mršaš. Ali raja obično uspije samo u prvoj polovini ovog načina dijete. Postoji i kivi dijeta, to je ona kad sve jedeš osim kivija. I to je dijeta, samo ne znam koliko se mrša.

Svemogući amerikanci i njihova mnogobrojna istraživanja kažu da je najvažnije da se dobro i obilno doručkuje, a onda dalje polako po malo, ali češće. Kako se pokazalo da Ameri sve rade naopako, (čitaj lažu), tako je vjerovatno i ovde. Kada te oni nešto savjetuju samo uradi kontra i bićeš na dobitku. Znači, preskačemo doručak, a jabuka ili narandža svakako dolaze u obzir. Ali da ne dođemo u kakav diplomatski skandal: Vi uradite kako Vi volite. Jer ja bez njih,(Amera) izgleda ne mogu.

Za neki sledeći put napisaćemo koju riječ više o najboljem metodu za mršavljenje i naći ćemo neku dijetu koja odgovara nama, Hercegovcima. Vjerovatno neka sa Raštanom, (veliko R).

Ovo je bio samo pokušaj da se skrene pažnja na našu „liniju", koja je u većini slučajeva zapuštena, ali i da se ne zaboravimo smijati.

                                                                                                    L.