230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Švajcarskoj Eurokrem iz Trebinja

Trebinje, 21.12.2010. Poslije samo devet mjeseci rada Prehrambena industrija iz Trebinja, dio velikog koncerna "Svislajon Takovo", ostvarila je značajne rezultate u poslovanju, pa ne iznenađuje ono što je najavljeno – proširenje proizvodnih kapaciteta.

101221-eurokrem1

Umjesto trideset proizvoda na sedam linija, u tom kolektivu, nastalom u jednom od preuređenih pogona nekadašnje "Industrije alata", planiraju instalisanje još dvije linije, čime bi asortiman bio dupliran. Riječ je o opremi za čokoladne i eurokrem mase i gotove proizvode.

- Ugovorili smo novu opremu u vrijednosti od pet miliona evra. Nove linije ćemo nabaviti od Italijana, prva će stići početkom četvrtog mjeseca, a druga polovinom naredne godine – kaže Radoslav Marić, direktor preduzeća.

Proširenje proizvodnih kapaciteta zahtjevaće i novo zapošljavanje. Sadašnjih 150 radnika, od kojih su dvije trećine posao metalaca zamjenili programom hrane, prema Marićevim riječima, uspjeva da odgovori tržištu.

- Zbog povećanja tražnje za našim artiklima, proizvodnja se odvija u tri smjene. Najtraženiji su slatki proizvodi. Više od 60 odsto proizvodnje plasira se na tržište Evropske unije, Švajcarske i bivših jugoslovenskih republika – dodaje direktor Marić.

Sa proizvodnih traka mjesečno izlazi 400 tona proizvoda, uz realizaciju od dva miliona konvertibilnih maraka. U trebinjskoj Prehrambenoj industriji tvrde da se vlastitim novcem i dijelom kreditima mogu samostalno da razvijaju.

Otvaranjem pogona Prehrambene industrije osnovni cilj predsjednika koncerna "Svislajon Takovo", Rodoljuba Draškovića, bio je da pokrene proizvodne linije i zaposli što više radnika, koji su ostali bez posla u metalskoj djelatnosti "Industrije alata", čiji je većinski vlasnik. Sa proizvodnje alata preorijentisani su na rad u prehrambenoj industriji, prije svega na proizvodnju eurokrema, koji je i brend koncerna, ali i ratluka, flipsa, mješavine keksa, džemova, marmelade...

Ulaganja

Rodoljub Drašković namjerava da, kako je nedavno izjavio, u razvoj prehrambene industrije u gradu na Trebišnjici u narednoj godini uloži dodatnih 15 miliona maraka. U posljednje tri godine je na to područje u više različitih projekata uložio preko 50.000.000 KM.