230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Muzej Hercegovine domaćin izložbe Draga Vučića

Izložba slika, crteža i ikona pod nazivom "Svjetlost i svetost", akademskog slikara i ikonopisca Draga Vučića iz Bileće otvorena je sinoć u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

170317 изложба

Paroh Nikola Janković sinoć je, otvarajući izložbu, istakao da autor svojim djelima poziva na preobraženje koje je povezalo dva pojma iz naziva izložbe, jer je ljudski život pozvan da se preobrazi u svjetlost i svetost.
"Njegov rad i želju za preobraženjem prepoznala je njegova zajednica u Hercegovini i trebinjski Muzej, jer je Hercegovina zemlja svjetlosti i svetosti", rekao je Janković.

170317 изложба2
Drago Vučić je rekao da slikari ponekad odlutaju u svojoj gordosti i misle da su neki veliki stvaraoci.
"Mi jesmo pozvani na jednu vrstu stvaranja, ali zaboravljamo da je jedini pravi tvorac Bog, koji je stvorio svjetlost, ovaj svijet i stvorio Sunce kao izvor svjetlosti", dodao je Vučić.
Istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine Veseljka Salatić pojasnila je da se izložba sastoji iz dva dijela - pejzaža, mrtve prirode, crteža i religijskih motiva i ikona, dodajući da ih povezuje svjetlost boje, koja u ikonama prelazi u svetost i pokazuje da ne mogu jedno bez drugog.
"Autor svojim radovima ukazuje da samo okretanje duhovnom može da nam pomogne da bismo lakše prevazišli sve terete i stranputice ovog nesigurnog vremena i ukazuje da je jedini i pravi put, da bi opstali, onaj koji nas je toliko puta kroz vijekove održao – snaga duha pravoslavne prosvijećenosti", rekla je Salatićeva.

170317 изложба1
Autor, kome je ovo peta samostalna izložba, trebinjskoj publici predstavio se sa 45 radova - akril na platnu, akril na papiru, kombinovana tehnika i pigmenti i zlato na dasci.
Učestvovao je u brojnim kolektivnim izložbama i likovnim saborovanjima u Republici Srpskoj, regionu i Evropi, a dobitnik je i nekoliko priznanja.
Izložba će biti otvorena do kraja marta. (Srna)