230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjsko gradsko pozorište najbolje na Festivalu FEDRA

Nagradu za najbolju predstavu na 45. Teatarskom festivalu Fedra žiri je dodijelio Gradskom pozorištu Trebinje sa predstavom „Pisac porodične istorije“.

170624 представа

Žiri 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA – Jelena Trepetova-Kostić, glumica, predsjednica žirija, Dragan Komadina, dramaturg i Nedžad Fejzić, teatrolog – vidio je od 13. do 20. 7. 2017. sedam predstava u službenom programu festivala.

Na završnoj sjednici održanoj 20. jula/srpnja 2017., žiri je donio ODLUKU:

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi PISAC PORODIČNE ISTORIJE Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića u izvođenjui Gradskog pozorišta Trebinje.
Riječ je o predstavi, „tragičnoj farsi u deset slika“, koja u zavidnoj mjeri scenske sinergije dramskog teksta, redateljskog postupka i glumačke igre promišljenim teatarskim jezikom iznova postavlja kritički i emotivni upit o krhkom biću porodice - ali i individuuma – u žrvnju balkanske buke i bijesa povijesti. Fotošopirana, istorijsko-mitologijska, okamenjena porodična istorija/slika/identitet, pretvara se, „deziluzioniziranjem“, u scensku sliku svoje agonije.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se SLOBODANU MARUNOVIĆU, redatelju predstave „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvođenju Gradskog pozorišta Trebinje.
Slobodan Marunović sigurnim vođenjem ansambla – kroz izvanredno precizna i tačna redateljska rješenja – iščitava složeni, „klasični“, dramski tekst Ljubomira Đurkovića, i uobličava predstavu jasnih i komunikativnih scenskih znakova.

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se VESNI ĐURIĆ, glumici Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Jovanke Milošić u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.
Uz minimalna vanjska sredstva svoju scensku prezentnost Vesna Đurić postiže najzahtjevnijim glumačkim sredstvom – stapanjem sa likom – i impostiranjem njegove osnovne note - majke, supruge koja iz kaveza egzistencijalno-antropološkog patrijarhata, zapravo na svom ženskom „principu“ pokušava održati porodicu na okupu – iz koje gradi svaku scensku radnju.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljuje se IGORU SVRDLINU, glumcu Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Slobodana Ćobe Miloševića u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.
U izuzetno minimalistički svedenom registru, Igor Svrdlin u najboljoj tradiciji psihološkog realizma, oživljava lik koji se, sa neizgovorenim traumatskim bolom, „otvara“ i partnerima i publici.
Nagrada za najbolju debitantsku ulogu dodjeljuje se MILENI BOKUN, za ulogu Mileve Kokotović u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvođenju Gradskog pozorišta Trebinje u režiji Slobodana Marunovića