230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Peti jubilarni Filmski festival “Trebinje 2017” - Ljiljani Blagojević i Igoru Galu nagrade "Zlatni platan"

Peti, jubilarni, Festival mediteranskog i evropskog filma “Trebinje 2017”, održaće se na Ljetnoj sceni Kulturnog centra od 7. do 13. avgusta.

170725 фф
Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano 20 filmova u nekoliko programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu.
U okviru festivala biće održana i filmska radionica koju će voditi Milan D. Špiček - filmski kritičar i publicista, Radoslav Vladić - direktor fotografije i reditelj Petar Stanojlović.

Savjet festivala odlučio je da ove godine nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu „Zlatni platan“ bude dodijeljene glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu.

Tokom svoje bogate glumačke karijere Ljiljana Blagojević ostavila je podjednako značajan trag u teatru, filmu i na televiziji, a najznačajnije uloge su joj u filmovima: „Sjećaš li se Doli Bel“, „Miris dunja“, „Miris kiše na Balkanu“, „Nož“, „Sinovci“, „Zavet“, „Večernja zvona“, „Lager Niš“, „Granica“...i TV serijama „Kraj dinastije Obrenović“, „Bolji život“, „Doktorka na selu“ , „Policajac s Petlovog brda“...

Igor Galo, jedan je od najzastupljenijih glumaca sa teritorije bivše Jugoslavije u stranim koprodukcijama. Najzačajnija je svakako uloga u filmu „Željezni krst“ - Sema Pekinpoa, dok mu je uloga u filmu “Most” gdje igra Bambina i čuvena pjesma „Bella ciao“ donijela nezapamćenu popularnost u Kini. Veoma je značajna i njegova uloga u filmu „Akcija stadion“, oskarovca Dušana Vukotića, ali ništa manje zapažene nisu uloge ni u filmovima: „Doktor Mladen“, „Valter brani Sarajevo“, „Maškarada“, „Imam dvije mame i dva tate“... Kao reditelj najponosniji je na svoje filmove „Navijač“ i „Aoj Liko“. U proteklih dvadeset godina sa suprugom Mirjanom predano se bavi i humanitarnim radom, pretežno vezanim za područje Like.

Festival mediteranskog i evropskog filma “Trebinje 2017” oganizuju Tangram Centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje u saradnji sa Alpe Adria Culture Network, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.