230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počeo 8. IRMES trodnevna međunarodna naučna konferencija

Danas je u Trebinje počeo IRMES internacionalna naučna konferencija "Istraživanje i razvoj mehaničkih elemenata i sistema", trodnevna manifestacija koja će na jednom mjestu okupiti mnoge važne i uticajne inženjere ove oblasti iz cijelog svijeta.

170907 irmes

IRMES će se održavati u prostorijama Kulturnog centra, kao i u prostorijama Fakulteta za proizvodnju i menadžmenet u Trebinju. Na programu su izlaganja stručnih naučnih radova, predavanja i pratični radovi, prezentacije kompanija, proizvoda, opreme, kao i studentska takmičenja kreativnog dizajna.

Predsjednik programskog i organizacionog odbora konferencije IRMES prof. dr Radoslav Tomović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore je istakao danas da se ova manifestacija organizuje pod pokroviteljstvom Asicijacije za dizajn, elemente i konstrukcije ADEKO, udruženja koje okuplja 22 naučne i stručne institucije i veliki broj naučnih radnika, profesora, inženjera iz Centralne i Jugoistočne Evrope. "IRMES je jedna od najvećih i najznačajnih konferencija u oblasti mašinstva koja se organizuje na prostoru Jugoistočne Evrope. Ove godine se organizuje 8. put i čast da bude domaćin konferencije ima upravo Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore, dok su koorganizatori Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu i Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju. Na naše zadovoljstvo prijavljen je veliki broj radova, preko 90 radova iz 17 različitih država sa 4 kontinenta. Ovogodišnju konferenciju podržava i IFToMM (International Federation for the Promotion of Mechanism and Machine Science) - Asocijacija za promociju mašinskih nauka i mehanizma, jedna od najvećih udruženja naučnika i inženjera u svijetu na čijoj smo mapi već drugu godinu za redom", dodaje Tomović.

170907 irmes1

8. IRMES zvanično je otvorio ministar Nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić koji je istakao da je ova konferencija važna iz više aspekata. "Sa jedne strane trebamo razmotriti sve moguće puteve za razvoj industrije na ovim prostorima, što nam je izuzetno značajno, a sa druge, iz apsekta istraživačko-naučnog rada fokus treba postaviti na regionalnu saradnju kako bi udruženim znanjem i projektima postizali što bolje rezultate. Itekako je važno da akademska zajednica i javna uprava nađu načina da podstaknu ove procese, kako bi se povećao nivo konkurentnosti, te obezbjedili našim proizvodima da na inostranom tržištu nađu svoj put, što bi osiguralo naš industrijski rast, a time i svaki drugi rast i razvoj", naveo je Komić.

170907 irmes3

170907 irmes2

Misija IRMES konferencije je da služi globalnom društvu tako što će unaprediti, raširiti i primeniti nova inženjerska znanja, sa ciljem da posluži kao izvor najnovijih i najrelevantnijih informacija mašinskim inženjerima i stručnjacima iz srodnih oblasti - na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Turistička organizacija Grada Trebinja će pomoći održavanje ove manifestacije, gdje će trećeg dana konferencije, za goste organizovati obilazak svih znamenitosti koje nudi naš Grad, a sve u cilju promocije široke turističke ponude kojom raspolaže Trebinje.