230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dani Srpske u Srbiji: Članovi ANI JOVAN DUČIĆ iz Trebinja gostovali u Zrenjaninu (foto+video)

Jedan od 20 gradova i opština Srbije u kojima je održana 5. manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, 16. do 21. septembra, bio je i Zrenjanin.

170923 ani

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ je, u okviru ove manifestacije, u utorak, 19. septembra, gostovao ANI „Jovan Dučić“ iz bratskog grada Trebinja, čiji su članovi izveli „Hercegovačko sijelo“, a potom i igre iz Šumadije i Kosovskog pomoravlja. Posetioci su imali priliku i da čuju izvorne pevačke grupe iz Gacka i Ljubovije.

Publici su se obratili direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Santovac je za Cicovića priredio prijem u Plavom salonu kojem su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, potpredsednica Skupštine Ljuba Travica i Milan Bjelogrlić, predstavnik Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine.

Podsetivši da je ova manifestacija prvi put održana 2013. godine i da su tada bile velike ambicije i želje, a malo programa, Cicović je informisao da ove godine obuhvata 32 programa kroz 45 izvođenja, sa gotovo 800 izvođača, što nisu očekivali.

-Ove godine ćemo predstaviti i našu privredu, nauku, kulturu i umetnosti, poseban akcenat je na programima koji su u funkciji očuvanja naše tradicije, običaja, jezika i pisma – istakao je Cicović. Već sada, na osnovu realizovanih programa, potpuno smo zadovoljni i mislim da smo na najbolji način predstavili Republiku Srpsku.

Naglasivši da su ekonomski prosperitet i stabilnost od velike važnosti, predstavnik RS u Srbiji je rekao da i ova manifestacija pokazuje koliko suštinski Srbi sa dve strane Drine pripadaju jedni drugima, a obraćanje u zrenjaninskom Pozorištu je završio rečima: „Živela Srbija, živela Republika Srpska”.

– Grad Zrenjanin se i ove godine sa velikim zadovoljstvom uključio u manifestaciju „Dani srpske” – kazao je Santovac. – Drago nam je što ona doživljava već peto izdanje, mali jubilej, koji već može da se nazove tradicijom. Raduje i sve veći broj gradova i opština domaćina, kao i rekordan program izvođenja. Mnogo je razloga za to, jer nas za gradove i sela iz Republike Srpske vezuju brojne istorijske, neraskidive veze. Stanovništvo u većem broju naših sela gotovo je u potpunosti poreklom iz različlitih krajeva Srpske i ti se koreni nikada ne mogu išćupati, niti oslabiti. Zato su danas Zrenjanin i Trebinje bratski gradovi, zato su nam Laktaši bratska opština, zato sve bolju saradnju ostvarujemo sa Bijeljinom, Višegradom, Bilećom, I zato su se sprijateljila i zbratimila i naša sela.

Izvor: List Zreanjanin/B.Jajić/Foto J. Nj. Drndak