230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obilježen 14. novembar - Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, u saradnji sa Domom zdravlja iz našeg grada je i ove godine nizom aktivnosti obilježio 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti.

171114 dijabetes

Na trebinjskom korzu građanima su na raspolaganju bili doktor porodične medicine i medicinske sestre koji su mjerili pritisak, nivo šećera te preventivno upoznavali pacijente sa ovom bolešću.

Preventivni rad doktora i medicinskih sestara imalo za cilj da se stanovništvo upozna sa osnovnim informacijama o tome šta je to šećerna bolest i koji su razlozi za nastanak.

Procjene govore da u BiH više od 300.000 ljudi ima šećernu bolest, ali se strahuje da je brojka veća, budući da iskustva pokazuju da na jednog registrovanog dijabetičara dolazi još jedan koji ne zna da ima dijabetes.

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlječivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Uglavnom je uslovljen nasljednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora.

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, s prevalencom u stalnom porastu. To je posljedica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških faktora, među kojima se posebno izdvaja gojaznost, alkoholizam, stres…

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa bit će obilježen u 160 zemalja svijeta. Ove godine 14. novembar posvećen je prevenciji i liječenju žena.

Pod sloganom "Naše pravo na zdravu budućnost" ovogodišnja kampanja upozoriće da žene u siromašnijim zemljama imaju smanjen pristup efikasnoj prevenciji dijabetesa, ranom otkrivanju bolesti i liječenju.