230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Jeste li vi prokuvavali vodu ovih dana?

"Najnovije analize vode, rađene u Regionalnom centru za javno zdravstvo Trebinje, su završene i pokazuju da je voda za piće zdravstveno ispravna i nema potrebe da se prokuvava", javljaju iz trebinjsog Vodovoda.

171201 vodavoda

Mnogo puta se dogodi da prokuvate vodu, pa zaboravite jeste li to učinili, pa ponovo uključite kuvalo. Ili jednostavno pustite da voda malo duže kuva dok pripremite kafu pa zadremate. Jeste li ikada razmišljali da li je to štetno?

Nažalost, jeste. Doduše, naše majke, bake, uvijek su govorile kako vodu koja je dugo kuvala za kafu treba baciti pa staviti drugu. I one su znale da tu nešto ne valja...

Kada se voda ostavi da predugo vri ili se više puta prokuvava, njene hemijske supstance se mijenjaju – na gore!

Umjesto da se rješite niže pomenutih štetnih materija – dugim prokuvavanjem ili višestrukim prokuvavanjem povećavamo njihovu koncentraciju! Čak i zdravi minerali tako postaju štetni, poput kalcijuma koji onda dovodi do kamenaca u telu, kada se takva voda konzumira češće.

Šta povećavate prekuvavanjem i duplim prokuvavanjem vode?

Arsen

World Health Organization (WHO) tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, lezijama kože pa čak i do raka.

Nitrate

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosaminom, koji su kancerogeni – pogubni za jajnike, creva, mehur, pankreas, stomak, izazivaju leukemiju …

Fluorid

Neka naučna istraživanja su potvrdila da flourid utiče na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, smanjenje plodnosti i koeficijenta inteligencije kod dece.