230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održano predavanje "Kriza savremene umjetnosti"

U do posljednjeg mjesta ispunjenoj galeriji Kulturnog centra Trebinje, sinoć istoričar umjetnosti Petar Simić je održao predavanje na temu "Kriza savremene umjetnosti.

171215 fontana

Prema Simićevom mišljenju djelo Marsela Dišana "Fontana" koje je nastalo prije tačno sto godina, a koje je od strane 500 istaknutih engleskih kulturnih radnika (kustosa, umjetnika, profesora, galerista...) proglašeno najznačajnijim umjetničkim ostvarenjem dvadesetog vijeka je otvorilo Pandorinu kutiju.

171215 simic

Devedeset konzervi napunjenih fekalijama koje je Pjero Manconi, italijanski umjetnik uradio 1961. godine imena Merda d artista ( Umjetnikov izmet) dobile su nevjerovatnu pažnju javnosti, a pojedinačne cijene konzervi dostizale su astronomske cifre.

171215 Piero Manzoni Merda dArtista

Simićevo mišljenje je da nije normalno takva djela imaju tako veliki uticaj na umjetnike, on smatra da se danas svašta može proglasiti za umjetnost te da se zbog toga i nalazimo u ozbiljnom problemu tj, krizi.

Upravo Manconi se smatra ključnom figurom koja je uticala na nastanak konceptualne umjetničke prakse. Simić je kao "umjetnika" koji godinama ima pažnju evropske i svjetske javnosti izdvojio Marinu Abramović čiji performansi šokiraju ali koji se po njegovim riječima ne mogu nazvati umjetnošću.

Sinošnju publiku činili su mahom profesori, studenti i likovni umjetnici pa je prava šteta što u nedostatku vremena nismo bili u prilici da čujemo polemiku na ovo veoma interesantnu temu.