230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počelo veliko foto-­takmičenje "Tragom duše 2018" od 1. avgusta do 30. septembra 2018. godine

Prikupljanje fotografija prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara Republike Srpske

180801 tragom duse

Danas je zvanično otvoren foto­-konkurs pod nazivom Tragom duše 2018, koji se po četvrti put organizuje u Republici Srpskoj i predstavlja jedno od najvećih foto-­takmičenja ikada organizovanih na ovim prostorima.

Tragom duše 2018 je fotografsko takmičenje, tematski usmjereno ka prikupljanju fotografija prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara Republike Srpske. Tokom avgusta i septembra učesnici će imati priliku da pošalju svoje fotografije i nadmeću se za vrijedne nagrade. Ukupan nagradni fond iznosi 2.400,00 KM. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti izabraće 20 najboljih autorskih fotografija u dvije kategorije (prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra) koje će biti predstavljene javnosti na specijalnoj izložbi u Trebinju. Prvih šest fotografija (po tri iz obe kategorije) će biti nagrađeno novčanom nagradom.
Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim fotografijama doprinesu popularizaciji kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na internetu. Fotografije će biti objavljene pod uslovima slobodne Creative Commons licence, čime će se fotografije dobara Republike Srpske pridružiti konceptu otvorenog i slobodnog znanja i obrazovanja.
Pored foto-konkursa, projektom je predviđen niz pratećih aktivnosti - foto-tura i uređivačkih radionica, koje će biti realizovane za vrijeme trajanja konkursa na teritorijama gradova/opština Trebinje, Gacko i Novi Grad.

Prikupljene fotografije će se naći na Vikimedijinoj ostavi odakle će biti slobodne za preuzimanje i korišćenje. Takođe, pristigle fotografije će upotpuniti ostale Vikimedijine projekte - posebno Vikipediju koja je u ovom momentu dostupna na 301 jezičkom izdanju.
Projekat se realizuje u organizaciji Vikimedijine Zajednice Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Vikimedijine fondacije (Wikimedia Foundation). Projekat je podržan od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno­-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.
Lokalni partneri u projektnim aktivnostima su: Turistička organizacija Republike Srpske, Turistička organizacija grada Trebinja, Turistička organizacija opštine Gacko, Turistička organizacija opštine Novi Grad, Foto kino klub Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Višegrada.

Detaljnije informacije o samom projektu i o načinu učestvovanja dostupne su na:
● td.wikimedia.rs.ba.

Takmičenje Tragom duše je nastalo po ugledu na dva međunarodna takmičenja - Viki voli Zemlju i Viki voli spomenike u okviru kojih je do sada prikupljeno preko 2 miliona fotografija prirodnih i kulturnih spomenika.

Dodatne informacije:
Bojana Podgorica
koordinator projekta
tel:+387(0)65/089­774
sajt: td.wikimedia.rs.ba
e-­pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.