230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Završen internacionalni festival "Music & More Summerfest"

Završnim koncertom klasične muzike u Pozorišnoj sali Kulturnog centra, sinoć je završen internacionalni festival „Music & More Summerfest“, koji je od 2. avgusta okupio oko 80 svjetskih istaknutih profesora, kompozitora, dirigenata i studenata sa svih meridijana.

180813 Music More 1

Zatvarajući festival, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović se zahvalio organizatorki festivala, Tatjani Ranković, koja je u dugogodišnjem traganju za lokacijom za realizaciju ovoga projekta prepoznala grad Trebinje kao idealno mjesto za okupljanje muzičara iz različitih krajeva svijeta.

„Festival je koncipiran izuzetno zanimljivo - on je, istovremeno, sinteza muzičkih kreativnih radionica i seminara, gdje nastupaju i publici se prezentuju nova muzička djela sa motivima iz našeg podneblja, ali je istovremeno i demonstracija vrhunskog stvaralaštva u ovoj oblasti umjetnosti. Zbog činjenice da se ovdje, u našem Trebinju, realizuje jedna tako kompleksna kulturna zamisao, zbog činjenice da na sceni imamo ozbiljnu muziku, a istovremeno smo daleko od svake krize publike, posebnu zahvalnost dugujem Tatjani Ranković, direktorki i kreatoru festivala. Hvala i Ani Vrbanec na pomoći u organizaciji ovog festivala.“, kazao je on.

 Gradonačelnik Petrović je podsjetio da je dogovor, da Trebinje bude domaćin jednog ovakvog kulturnog događaja, utvrđen još prije, skoro godinu dana. 

„Nije bilo nikakvih dilema, radilo se o srećnom susretu umjetnika i kulturnih poslenika, i zahvaljujući tome, ovog ljeta, u Trebinju imali smo osam koncerata, i tematski i muzički, izuzetno, zanimljiv festival, festival koji plijeni pažnju u cijelom regionu. Festival je jedinstven i po tome što okuplja vrhunska imena, i što na jednom mjestu imamo takve umjetnike sa svih meridijana koji su nastupali i na najvećim i najzahtjevnijim scenama svijeta. Vjerujem da su u Trebinju našli dovoljno lijep, dovoljno autentičan i dovoljno izazovan ambijent, koji će ih podsticati, da i ovog ljeta, u svom radu naprave neki pomak ili u komunikaciji sa kolegama dođu do novih ideja. Takođe, ovdje je riječ o jednom, i tehnički složenom projektu, koga mogu prihvatiti samo gradovi koji su se već definisali kao kulturne sredine, koje imaju svu potrebnu infrastrukturu, kao i odnjegovanu publiku, koja je otvorena i sa radošću prihvata inovaciju. Samo zbog tih činjenica nisam se osjećao nesigurno kada sam prihvatio projekt gospođe Ranković.“rekao je gradonačelnik Luka Petrović. 

Osnivač i direktor festivala Tatjana Ranković, pijaniskinja koja živi i radi u Njujorku, kaže da je ovo prvi festival ovakve vrste u regionu, kao i da su učesnici iz cijelog svijeta oduševljeni gradom i ljubaznošću domaćina.

„Sa oduševljenjem razmišljam o planovima i programu za iduću godinu i jedva čekamo da ponovo budemo sa vama“, istakla je ona.

180813 Music More 2

Od 2. avgusta, na četiri lokacije u Trebinju, pod trebinjskim platanima, na Crkvini, u Muzeju Hercegovine i Kulturnom centru održano je ukupno osam koncerata.