230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje domaćin 8. Filmskog kampusa

Tradicionalni "Filmski kampus" koji Kinoteka Srpske organizuje od 25. do 30. septembra, biće održan u Trebinju, uz učešće tridesetak studenata iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore, te istaknutih filmskih umjetnika, pedagoga, istoričara filma i filmskih arhivista iz regiona.

180915 kampus

Ovogodišnji, osmi po redu „Filmski kampus“ svečano će biti otvoren u Kulturnom centru Trebinje u utorak, 25. septembra, u 20:00 časova , nakon čega će biti prikazan film „Nigde“ (2017) Predraga Velinovića, reditelja, scenariste i producenta filma. Biće to ujedno i trebinjska premijera Velinovićevog filma, koji će se, kao jedan od učesnika kampusa, predstaviti i trebinjskoj filmskoj publici.

Radni program kampusa (predavanja, master-klas, posebne filmske projekcije, prezentovanje studentskih filmova, debate i sl.) biće održan od 26. do 30. septembra u dnevnim terminima. U edukativnom programu učestvuju: reditelj, scenarista i producent Predrag Velinović, profesor filmske i tv režije FDU Beograd, majstor kamere Milorad Glušica, reditelj, scenarista, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević, dokumentaristi Vladimir Perović i Slobodan Simojlović, te Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

Učesnici „Filmskog kampusa“ su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci (AUBL) , Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ASUS) , Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Univerziteta u Beogradu i FDU Cetinje (Univerzitet Crne Gore). U neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma, učesnici „Filmskog kampusa“ imaće priliku za dodatno profesionalno usavršavanje, međusobno upoznavanje i druženje, te razmjenu iskustava kroz predstavljanje svojih filmova i debate o njima.

U večernjim časovima biće održan revijalni program, dostupan i za filmsku publiku. Dio revijalnog programa biće posvećen divi naše filmske umjetnosti Mileni Dravić. Tako će u utorak, 26. septembra biti održana promocija monografije o Mileni Dravić autorke Tatjane Nježić, uz projekciju dokumentarnog filma Miloša Radovića „Mali film o velikoj Mileni“. Nakon toga, biće prikazan igrani film Bore Draškovića „Horoskop“ iz 1969. godine, sa Milenom Dravić, Draganom Nikolićem, Pavlom Vuisićem u glavnim ulogama.
Iz riznice Jugoslovenske kinoteke biće prikazan dugometražni dokumentarni film „Pod jugoslovenskim nebom“ (1934) Miodraga Mike Đorđevića, jednog od pionira filmske umjetnosti na srpskim i jugoslovenskim prostorima.
Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata, na programu je igrani film „Pukovnikovica“ (1972) Đorđa Kadijevića, koji će, takođe, prisustvovati projekciji filma i razgovoru s publikom i studentima.
Na kraju programa, u subotu, 29. septembra, biće prikazan film Gorana Paskaljevića „Varljivo leto `68“ sa Slavkom Štimcem, Danilom Batom Stojkovićem i Mijom Aleksićem u glavnim ulogama. Riječ je o digitalno restaurisanoj kopiji filma, koju će Jugoslovenska kinoteka ustupiti za prikazivanje u okviru „Filmskog kampusa“.

Svi programski sadržaji biće održani u Kulturnom centru Trebinje, koji je i ove godine pružio veliku podršku realizaciji „Filmskog kampusa“ .

Generalni pokrovitelj „Filmskog kampusa“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Program su podržali: grad Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Jugoslovenska kinoteka-Beograd, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, kao i brojni filmski umjetnici.

180915 kampus1