230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstavom "Posljednja pjesma" otvorene Dučićeve večeri poezije

Prvog dana tradicionalne, trodnevne manifestacije „Dučićeve večeri poezije“, u Kulturnom centru Trebinje izvedena je pozorišna predstava o Jovanu Dučiću – „Poslednja pesma“.

181013 ducic1

Foto:Jovan Vidaković

„Poslednja pesma“ je nastala prije pet godina povodom 70 godina od smrti priznatog srpskog pjesnika i diplomate Jovana Dučića. Rađena je u adaptaciji i režiji Marka Misirače po tekstu TV autorke Anite Panić, koja je za radnju drame odabrala period između 1941. i 1943, posljednje godine života pjesnika.

181013 ducic 

Foto:Jovan Vidaković
Predstava se bavi biografijom našeg slavnog pjesnika i otkriva i neke manje poznate stvari iz njegovog privatnog i javnog života. U ovom uzbudljivom komadu o ljubavi, strasti, kajanju, propuštenim prilikama i stihovima koji život znače, srećemo velikog pjesnika starog, slomljenog, daleko od svog zavičaja, kako u „obećanoj“ Americi prebira po svojim uspomenama.

Ulogu Dučića tumači glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Kundačina, koji kaže da se, i pet godina nakon premijere ove predstave u Trebinju, raduje svakom njenom izvođenju.

„Dučić u jednom trenutku, pred kraj života, u Americi, shvata da je daleko od svoje otadžbine i svog naroda kojeg je zahvatio Drugi svetski rat. Shvata da ne može da pomogne, da je odsečen, a shvata i da je njegov životni put pri kraju. Pred sobom vidi jednog mladog čoveka, Jovana, i to je ključni trenutak u životu kad shvatamo da je sve prolazno, a da se život i dalje nastavlja. Jedan Jovan završava, drugi nastavlja“, kazao je Kundačina.

Dučićevu veliku ljubav Jovanku Jovanović Todorović igra glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Kolundžija Zoroe, a osvježenje u ovoj predstavi bio je mladi glumac Milan Zarić, koji je večeras debitovao na pozorišnim daskama, u ulozi mladog Jovana.

„Ja igram Jovana, Dučićevog imenjaka, po kom sam i dobio ime. Predložen sam od strane njegovog rođaka Mihaila da mu pomažem i budem pri ruci. Ja sam, kao i Dučić, Hercegovac, moji roditelji su iz Trebinja, ali sam odrastao u Americi. Sticajem okolnosti, došao sam da mu se nađem u nevolji“, rekao je Zarić.

Predstava je realizovana povodom 75 godina od smrti Jovana Dučića. Ovaj projekat urađen je uz podršku i saradnju Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Vlade Republike Srpske.

„Plan nam je da ova predstava, koja je do sada obišla mnoge gradove širom RS, Srbije i Kanade, igra u svim gradovima gdje je Dučić bio ambasador. Već smo bili u Atini i Solunu, a planiramo da nastavimo putem Dučićeve diplomatske misije i gostujemo u Budimpešti, Rimu, Parizu i ostalim gradovima“, naveo je producent predstave Vladimir Kordanović.

Večeras od 20.00 časova, u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje biće održana svečana akademija „Kod kneza na balu“. (Izvor: KC Trebinje)