230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

ON JE NAJTRAŽENIJI UČITELJ Biro rada je pun prosvjetara, ali za Nemanju su se OTIMALE ČETIRI ŠKOLE

Đaka u Republici Srpskoj je, nažalost, sve manje i učitelji su već nekoliko godina postali suficitarno zanimanje.

181111 NemanjaVukanovic

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Međutim, jedan od njih je našao posao odmah po završetku školovanja i to tako što se prijavio na konkurs.

Za njega su se “otimale” četiri škole, a on se odlučio za Osnovnu školu “Petar Petrović Njegoš” Banjaluka.

Riječ je o Trebinjcu Nemanji Vukanoviću koji trenutno uči treći razred sa 26 đaka u ovoj banjalučkoj osnovnoj školi.

Ovaj dvadesetdevetogodišnji učitelj završio je u Banjaluci Učiteljski fakultet 2012. godine sa prosjekom 9,48, dvije godine uporedo studirao je Pedagogiju koju je završio sa prosjekom 9,83 kao student godine.

Vukanović za Srpskainfo kaže da se prije šest godina, po okončanju Učiteljskog studija, prijavio na nekoliko konkursa koje su škole raspisale prije početka te školske godine.

-Situacija je bila nestvarna. Otprilike u isto vrijeme su me zvali iz četiri škole. Zaista to nisam očekivao – priča Nemanja koji je dobio prvi posao samo nekoliko mjeseci nakon diplomiranja.

Svjestan je da je njegovo zanimanje suficitarno.

– Pri odabiru budućeg zanimanja se nisam mnogo dvoumio, jer sam imao jasan cilj kojim sam se vodio od dana upisa pa do momenta završetka. Zahvaljujući visokom prosjeku ocjena i rezultatima sa testa i intervjua, bez problema sam našao posao. Zanimljivo je bilo to što sam u jednoj sedmici pozvan čak u četiri škole da radim, ali sam se, naravno, morao odlučiti za jednu. Prisjećam se tih dana – bilo je nevjerovatno – objašnjava Nemanja.

Tvrdi da mu je Republika Srpska pružila sve ono na šta je imao pravo – upis željenog fakulteta, besplatno školovanje, stipendiju, na kraju posao u struci.
-Prema tome, odlazak u inostranstvo nije pitanje o kome razmišljam. Svoje znanje i iskustvo ću utkati u ovu državu, a sadašnje i buduće naraštaje usmjeravati ka razvijanju svijesti o pripadnosti vlastitom nacionalnom i kulturnom identitetu, jeziku i tradiciji na način primjeren civilizacijskim tekovinama – jasan je ovaj mladi učitelj.

Dodaje da ga je Učiteljski studij na Filozofskom fakultetu u Banjaluci osposobio da po završetku studija može uspješno da obavlja posao profesora razredne nastave, a to znači da je stekao preduslove za poznavanje predmeta, metoda, razvoja pedagogije kao struke, te ovladavanja osnovnim pedagoškim pojmovima, didaktičkim, stručno-metodičkim osnovama i njihovom praktičnom primjenom u savremenoj pedagoškoj praksi.

– Kroz naš studij naučeni smo da učenika posmatramo kao subjekta nastave, nekoga ko aktivno učestvuje u izboru sadržaja rada, načina učenja i načina vrednovanja sopstvenog rada, sa ciljem sticanja vještina i sposobnosti koje će im trebati za život u 21. vijeku – kaže Nemanja.

Ipak, kako smatra, promjene bilo koje vrste su, svakako, dobrodošle, ne samo u visokom obrazovanju, nego u bilo kom nivou obrazovanja.

 

Potreba za promjenama ne znači istovremeno da je nešto loše i neprihvatljivo. Uvođenjem promjena ukazuje se na to da se osluškuju društveni tokovi i da se obrazovni sistemi mijenjaju i prilagođavaju potrebama društva. Prema tome, Nastavni plan i program je potrebno i dalje redovno revidirati, te na osnovu mišljenja stručnjaka i nas u praksi utvrditi šta je to što treba izmijeniti, dodati ili eventualno odbaciti – navodi Nemanja.

Sve vrijeme studija bio je korisnik stipendije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u kategoriji uspješnih studenata što mu je, kako kaže, bio veliki podsticaj za dalje učenje i postizanje dobrih rezultata. Izvor: Blic Srpskainfo