230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Foto šetnja putevima istorije - Uzvišenje Kravica

Mali je broj ovdašnjih Trebinjaca koji su obišli sve trebinjske kule, a tek onih koji su upoznati sa istorijom gradnje ovih impozantnih građevina i njihove infrastrukture.

181112 kasarna ulaz

Naša ekipa je juče imala priliku da obiđe brdo Kravica i sve njegove kapacitete.

Do autrougarske kasarne na uzvišenju Kravica može se doći putem koji vodi od prevoja Mili, koji su takođe izgradili Austrougari u drugoj polovini 19. vijeka. Nevjerovatna je činjenica da je od Jasena do Kravice put u dobrom stanju, obzirom na godinu izgradnje, ali je većim dijelom zarastao, uglavnom u nisko rastinje, pa za sada može da se ide samo pješke. Obzirom da za čišćenje puta ne trebaju neka velika ulaganja, bila bi prava šteta da se ovaj potencijal ne iskoristi u turističke svrhe.

181112 podzida

Po pogledu koji se pruža sa tvrđave, lako je dokučiti i koju je stratešku ulogu Kravica imala. Sa vojničkog aspekta bila je izuzetno značajna tokom istorijskih previranja u ovom dijelu naše zemlje. Onaj ko je držao Kravicu bio je u značajnoj prednosti u odnosu na protivnika. Ovo je jedna u nizu tvrđava koje su bile dobro organizovane i čuvane, koje su imale snabdijevanje vodom, infrastrukturu, komunikaciju.

181112 kasarna

Na vrhu Kravice je kasarna u kojoj je boravilo od 300-500 vojnika sa oficirima, a proteže na potezu od sela Jasen do sela Necvijeća. Veoma interesantan je bio sistem prikupljanja vode u velike čatrnje koje su imale ogromni kapacitet, iz kojih se prema mišljenjima lokalnih arheologa voda mogla crpiti i nekoliko godina.

181112 catrnja

U sklopu utvrđenja Kravice postojao je cijeli jedan organizovanii život - od pekare, kuhinje, skladišta oružja...

Napomenućemo i to da je šetnja do uzvišenja bila lagana. Vrijeme je bilo izvanredno za ovo doba godine, a priroda i okruženje fantastični.

Preporučujemo svima da pođu put prirode, kao što bi rekli, da se vrate na "fabrička podešavanja".