230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sutra VII trebinjski kros protiv dijabetesa

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje u saradnji sa Domom zdravlja i Opštom bolnicom Trebinje i ove godine organizuje niz aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.

171011 kros1

“ VII trebinjski kros protiv dijabetesa” ima i simboličan cilj da integriše oboljele od dijabetesa u društvo i podstakne sve građane, institucije, zdravstvene ustanove, škole, farmaceutske kompanije, lokalnu zajednicu i dr. društveno odgovorne kompanije na humani gest u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti, kao i da promoviše zdrav način života važan u prevenciji i liječenju dijabetesa. Kros se održava sedmu godinu zaredom i šalje snažnu poruku da osobe oboljele od dijabetesa moraju i mogu aktivno da se bave sportom.

Predstavnik iz Uprave Grada Trebinja će dati primjer podrške i prvi izmjeriti šećer u krvi, potom direktor Opšte bolnice Trebinje, direktor Doma zdravlja Trebinje, direktor Medicinske škole, kao i direktori iz osnovnih i srednjih škola i dr. građani.
Na Krosu će trčati djeca oboljela od dijabetesa zajedno sa djecom koja nemaju dijabetes, članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, učenici Medicinske škole, volonteri našeg Udruženja i ostali zainteresovani građani.

Ljekari i medicinske sestre će na Trgu grada mjeriti učesnicima nivo šećera u krvi prije i poslije Krosa, kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje.
Saobraćajna policija će podržati manifestaciju, tako što će zaustavljanjem saobraćaja i kontrolom obezbijediti dionicu za trčanje kroz grad i to od Njegoševog spomenika, pored Marketa 99, preko mosta na Trebišnjici, pored hotela Leotar, te preko kamenog mosta nazad do Trga slobode, u vremenu od 10.00 do 10.30 časova, dana 14.11.2018.godine.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele diploma i zahvalnica, na Trgu Slobode će se provesti edukativni dio manifestacije i mjerenje šećera u krvi. Tokom edukativnog dijela manifestacije ljekari i medicinske sestre će ukazati na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću kojom se ne samo kontroliše tjelesna masa, već fizička aktivnost ima i veliki psihološki efekat: povećava se samopouzdanje, smanjuje se zavisnost od lijekova i što je najvažnije, uspostavlja se kontrola nad bolešću. Svim prisutnim građanima će se mjeriti šećeri u krvi, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti.

Istoga dana /14.novembar/, u maloj sali Hidroelektrana na Trebišnjici sa početkom u 18 časova, prim. dr Slavica Turanjanin /endokrinolog/ će za dijabetičare tipa 2 i druge zainteresovane građane održati predavanje o prevenciji komplikacija dijabetesa i načinima postizanja dobre kontrole dijabetesa.

Centar za hiperbaričnu medicinu „Baromed“ Trebinje održaće prezentaciju o ulozi hiperbarične medicine u lečenju komplikacija dijabetesa kao što su angiopatija, polineuropatija, dijabetično stopalo, flegmona i gangrena, infekcije mekih tkiva i hronične nezarastajuće rane.

181113 kros

Zbog toga Vas molimo, da u skladu s Vašim mogućnostima, podržite našu inicijativu i doprinesete uspjehu održavanja ove manifestacije 14.11.2018.godine u Trebinju. Poznato je da sve naše akcije doprinose zajednici u užem i širem smislu, te da se iskreno zalažemo za poboljšanje statusa oboljelih od dijabetesa. Međutim, u toj borbi ste nam potrebni i Vi!