230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Brojnim aktivnostima obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica u saradnji sa trebinjskim Osnovnim školama, Opštom bolnicom Domom zdravlja, Atletskim klubom Leotar, te Crvenim krstom i Policijskom upravom danas je u našem gradu organizovalo 7. tradicionalni trebinjski kros protiv dijabetesa.

181114 kros

Cilj krosa je ukazivanje na veliku važnost bavljenja fizičkim aktivnostima već od rane dobi. Podršku mladima oboljelima od dijabetesa dali su mnogi njihovi prijatelji iz klupe, a ove godine Kros bilježi rekordan broj učesnika. Najboljim učesnicima su podijeljene diplome.

Ljekari i medicinske sestre su na korzou mjerili učesnicima nivo šećera u krvi prije i poslije Krosa, kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje.

Predsjednica Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Nada Bijedić kaže za Lokoportal da je 2.458 dijabetičara registrovanih u Udruženju, a iz godine u godinu ovaj broj raste.

Bijedić je istakla da je ovo jedna od aktivnosti u okviru obilježavanja 14. novembra - Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa koja se ove godine sprovodi pod sloganom"Porodica i dijabetes".. "Cilj nam je da ukažemo da osoba oboljela od dijabetesa nema prepreka da se bavi sportom, čak i profesionalno, te da je za oboljele od dijabetesa fizička aktivnost na prvom mjestu, zatim ishrana, a na trećem mjestu lijekovi.

Aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa se nastavljaju večeras u maloj sali Hidroelektrana na Trebišnjici sa početkom u 18 časova, kada će prim. dr Slavica Turanjanin endokrinolog za dijabetičare održati predavanje o prevenciji komplikacija dijabetesa i načinima postizanja dobre kontrole dijabetesa.

Centar za hiperbaričnu medicinu „Baromed“ Trebinje ovom prilikom održaće prezentaciju o ulozi hiperbarične medicine u liječenju komplikacija dijabetesa, kao što su angiopatija, polineuropatija, dijabetično stopalo, flegmona i gangrena, infekcije mekih tkiva i hronične nezarastajuće rane.