230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstava "Buđenje" u djeci probudila ekološku svijest

Preko stotinu mališana uživalo je danas u premijeri predstave "Buđenje" koju je specijalno za njih pripremio trebinjski Kulturni centar, a u cilju razvijanja ekološke svijesti, te poštovanja prirode, životne sredine i životinja.

181217 budjenje

Kroz zabavnu interakciju glumaca i publike mališanima je prenesena važna poruka ljubavi prema prirodi, poštovanja prema roditeljima, brige oko životinja, te potaknula dječiju radoznalost o ekologiji i raznoraznim aktivnostima koje pomažu razvoj ekološkog pristupa životu.

"Mojim vršnjacima smo pokazali da treba da budu dobri i ne bacaju smeće po ulici, već da budu odgovorni i smeće bacaju u za to predviđena mjesta. Tekst je bio jako težak, ali sve se može kad se hoće. Glumio sam u dosta predstava, ali nikada u ovako dobroj", rekao je poslije predstave osmogodišnji glumac Dušan Sušić koji je nakon predstave od svojih drugara dobio stojeće ovacije.

"Publika je bila sjajna, mislim da su klinci shvatili naše poruke o ekologiji i važnosti zdravog života" riječi su mlade glumice Stefane Petković. 

"Tema predstava je bila od velikog značaja, jer djecu od malih nogu treba uključiti u aktivnosti očuvanja prirodne sredine i uživanja u njoj, a najviše će uživati ako u tome učestvuju i roditelji. Djetetova ekološka svijest razvijena je onoliko koliko je razvijena kod odraslih osoba koje ga okružuju. Dijete uči po modelu, tj. ako vidi odraslu osobu kako poštuje prirodu i ono će se željeti tako ponašati", rekao je Darko Kurtović poznati trebinjski glumac i multimedijalni umjetnik.

"Pozorišni komad namjenjen djeci predškolskog uzrasta nastao je u okviru projekta "Prepoznaj, poštuj, zaštiti - djeca kao čuvari prirode". Ja sam radila režiju i dio teksta, dok su sjajan posao su odradili glumci ovog edukativne predstave Darko Кurtović (ekologičar), Dušan Sušić (Joakim) i Stefana Petković (Ruža). Naše glumce je scenskim pokretima i osnovnim pravilima joge naučio koreograf Slaviša Sredanović", ističe Marija Đajić mlada trebinjska umjetnica, koja je svoje obrazovanje nakon master studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu nastavila u Moksvi gdje pohađa magistarske studije iz režije, na jednom od najboljih teatralnih fakulteta u Rusiji.

181217 marija

Predstava “Buđenje” svoj pozorišni život uz izvjesne korekcije nastavlja na proljeće kada će gostovati u više gradova Republike Srpske, a od Marije saznajemo da će “Buđenje” konkurisati i na Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP) koji se održava u Bačkoj palanci.